Vin de Flori de Salcâm – 3 Rețete Medicinale

Perioada când „înnebunesc salcâmi„ și mirosul lor te îmbată la propriu, este cea mai prielnică pentru a culege florile și a le prepara sub diverse forme terapeutice: ceai, tinctură, sirop sau vin.

Vinul de salcâm, la fel ca și alte preparate din flori de salcâm este indicat în afecțiuni respiratorii (astm, bronșită, laringită, faringită, pneumonie) și digestiv (ulcer, gastrită, colici, constipație, diaree), durei de cap, migrene, insomnie, accese de mânie și iritabile psihică, epuizare nervoasă, depresie, tulburări de memorie sau dureri articulare.

  • 50g de flori de salcâm
  • 1 litru de vin alb

Pentru prepararea vinului medicinal de salcâm, se folosesc flori uscate și mărunțite. Acestea se pun la macerat într-o sticlă, împreună cu vinul.

Se lasă 10 zile, agitând sticla de 2-3 ori pe zi. După acest interval, vinul se strecoară și se mai lasă la decantat o săptămână. Se strecoară din nou partea limpede, și se completează cu vi, până la un litru.

Vinul de salcâm se păstrează în sticluțe mici, 1 an de zile. Acest preparat nu este recomandat persoanelor care suferă de afecțiuni gastrice, hepatice, șoferilor, sau celor cu intoleranță la alcool.

  • 6 linguri de flori de salcâm
  • 1 litru de vin roșu

Se înfierbântă vinul pe foc, se adaugă florile de salcâm, și se lasă la macerat 1-2 zile. La final, se strecoară și se bea câte 1 păhărel mic (50 ml), de 3 ori pe zi, înainte de mese.

  • 1 kg de flori de salcâm uscate
  • 3,5 kg de zahăr
  • 15 litri de apă
  • drojdie (cât o nucă)
  • 1 lămâie și 1 linguriță de sare de lămâie

Se spală bine florile de salcâm și se lasă la scurs. Între timp, se pune zahărul cu sarea de lămâie în apă la topit, și se adaugă și drojdia.

Florile de salcâm se pun într-o damigeană, și peste este se toarnă amestecul de apă, zahăr și drojdie. La final se adaugă și lămâia, tăiată felii.

Damigeana se leagă la gură cu o bucată de tifon dublu. În primele 3 zile, se suflă (balbotează) în preparat cu un furtun, de 2-3 ori pe zi.

Din a 4-a zi, damigeana se acoperă cu un dop de fermentație, iar capătul furtunului se pune într-un vas cu apă (borcan).

Se lasă câteva zile, până când se oprește din fiert și se limpezește. Damigeana nu trebuie mișcată. La final, se trage în sticle și se consumă cu măsură, ca orice vin.

Sursa