Tinctura de trandafiri reduce colesterolul din sânge și întărește imunitatea

Trandafirul este cea mai populară floare de grădină. Utilizările sale în scop decorativ și aromatic datează de pe vremea romanilor și egiptenilor.

Dincolo de frumusețea sa incotenstabilă și de parfumul cuceritor, trandafirul posedă proprietăți medicinale nebănuite. Florile foarte intens colorate și parfumate sunt de altfel comestibile și folosite la prepararea de dulceață, sirop, ceai sau trandafirată.

Potrivit unei recenzii publicate în Jurnalul Iranian Basic Medical Sciences, petalele de trandafiri sunt bogate în vitamina C. Acest antioxidant este foarte important pentru sănătatea noastră, deoarece previne daunele cauzate de radicalii liberi și de expunerea la toxine, precum bolile cronice și îmbătrânirea prematură.

Vitamina C este de asemenea esențială pentru sistemul imunitar și sănătatea pielii și părului, datorită faptului că ajută la producerea de colagen.

Trandafirul conține și alți antioxidanți puternici. Un studiu din 2007 a arătat că petalele de trandafiri sunt o sursă naturală de polifenoli solubili în apă, quercetină și acid elagic. Polifenolii sunt asociați cu prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului și a osteoporozei.

Un studiu din 2005, publicat în Journalul Midwifery and Womens Health a arătat ca ceaiul de boboci de trandafiri poate ameliora crampele și durerile menstruale, precum și stresul psihologic asociat cu această perioadă a lunii.

Profesorul universitar Constantin Milică recomandă trandafirul sub formă de tinctură pentru întărirea imunității și scăderea concentrației de colesterol.

Acesta spune că extractul hidroalcoolic din petale de trandafiri rivalizează cu cele mai puternice medicamente sintetice în ceea ce privește scăderea colesterolului și reducere riscului de ateroscleroză.

Mod de administrare

Se ia câte 1 linguriță de tinctură, de 3 ori pe zi. Se fac cure de 30 de zile, cu 10 zile pauză între ele.

Întrucât domnul profesor Milică nu ne oferă nici o rețetă pentru tinctura de trandafiri, puteți încerca prepararea acesteia folosind modul general de preparare a tincturilor detaliat în acest articol.

În scop medicinal se folosesc doar două specii de trandafiri:

  • trandafirul de dulceață ( Rosa centifolia )
  • trandafirul de lună sau trandafirul de Damasc ( Rosa Damascena )

Petalele de trandafiri se recoltează dimineața, pe răcoare. Se folosesc doar petalele sănătoase, fără leziuni sau părți uscate/veștejite. În scop medicinal, se pot utiliza atât în stare proaspătă, cât și uscate.

Nu există contraindicații la administrarea petalelor de trandafiri, decât pentru cei care au alergie la aceste flori sau la parfumul lor.

Sursă