Temperatura preferată a coronavirusului: la câte grade se răspândește cel mai tare

O echipa de cercetători a făcut o nouă descoperire, care accentuează o bănuială mai veche: și anume că virusul SARS-CoV-2 ar și-ar putea încetini răspândirea la temperaturi mai ridicate. Astfel, noul studiu vine să demonstrez că temperatura “preferată” a noului coronavirus este între 5 și 11 grade Celsius, iar umiditatea între 47 și 79 %.

Studiul include un tabel cu orașele cele mai afectate de coronavirus, unde temperatura se încadrează între 5 și 11 grade Celsius. Autorii studiului arată că, de exemplu, în Bangkok, unde temperaturile sunt mai ridicate, coronavirusul nu a reușit să se răspândească.

Totuși, ar trebui să se ia în calcul și varianta că numărul de persoane infectate cu SARS-CoV-2 ar putea fi mult mai mare în țările africane, unde nu se testează la fel de mult ca în Europa, China sau Coreea de Sud.  

În Singapore, unde sunt 25-30 de grade Celsius, pe 20 martie erau raportate 345 de cazuri.  Totuși, virusul nu s-a răspândit cu aceeași intensitate în nordul Chinei și în Mongolia, unde temperaturile erau mai scăzute. În Hong Kong și Vietnam autoritățile au reușit să tină sub control cazurile: 256, respectiv 87 (raportate pe 20 martie).

În mod evident, există mulți alți factori care influențează răspândirea virusului: răspunsul sistemelor de sănătate, măsurile guvernamentale, conexiunile cu țările cele mai afectate.