SUPA-MINUNE care reglează tensiunea arterială și previne bolile

Această rețetă ajută nu numai la normalizarea tensiunii sangvine, ci și la prevenirea bolilor cardiace. Este o supă de legume foarte nutritivă și sănătoasă, prevenind apariția mai multor probleme de sănătate: constipație, obezitate, diabet sau cancer.

Există foarte multe legume care pot ajuta la controlul tensiunii arteriale. În această supă se poate pune orice legumă, însă mai ales cele recomandate mai jos.

♣ Țelină

Studiile științifice confirmă astăzi ipotezele medicinei chineze străvechi cum că țelina ajută la scăderea presiunii arteriale. Animalele de laborator injectate cu extract de țelină au avut o scăderea semnificativă a tensiunii arteriale. Același efect s-a înregistrat la persoanele care au consumat 4 tulpini de țelină.

♣ Usturoi

Usturoiul este cu siguranță cel mai puternic aliment care poate ajuta atât la scăderea și reglarea tensiunii arteriale, cât și a colesterolului. Într-un studiu experimental, persoanele hipertensive care au primit 1 cățel de usturoi pe zi, timp de 12 săptămâni au prezentat importante scăderi ale tensiunii arteriale și ale nivelului colesterolului.

Este absolut uimitor faptul că, în cantități atât de mici, usturoiul poate reduce hipertensiunea. Cercetătorii spun că este suficient 15 g de usturoi pe săptămână – echivalentul a 1 cățel pe zi – pentru a produce acest efect. Dacă nu puteți mânca usturoi crud (cea mai bună variantă), luați capsule cu usturoi, sau adăugați-l la mâncare. Usturoiul are mult mai multe beneficii pentru sănătate, de aceea trebuie să ne obișnuim să-l folosim mai des la gătit.

♣ Ceapă

Efecte similare de scăderea a tensiunii arteriale cu usturoiul are și ceapa. Unele studii au arătat că uleiul esențial de ceapă poate reduce cu 67% presiunea arterială și tensiunea sistolică la persoanele hipertensive. Deși uleiul esențial de ceapă este greu de procurat, folosiți cât mai multă ceapă la mâncare.

Morcov

În urma studiilor, reiese că morcovii au 8 compuși care ajută la reducerea presiunii arteriale.

Broccoli

Această legumă din familia cruciferelor conține de asemenea 6 compuși chimic care scad tensiunea arterială. În plus, broccoli are proprietăți anti-cancerigene dovedite.

Roșii

Aceste legume nu trebuie să lipsească dintr-o supă sau ciorbă de legume. Roșiile sunt foarte bogate în acid gamma-aminobutiric (GABA), un aminoacid care ajută la scăderea tensiunii arteriale. Cercetăotii au descoperit în total 6 compuși de acest fel în roșii.

♣ Șofran

Șofranul conține crocetină, o substanță care scade tensiunea arterială. Oamenii de știință susțin că un consum frecvent de șofran reduce riscul de boli cardiace. Vestea rea este că acest condiment care dă un gust deosebit mâncărurilor și ceaiurilor este foarte scump.

Condimente

Nici o supă nu este completă fără condimente. Pentru aromatizarea acestei supe hipotensive se poate folosi următorul amestec de condimente bogate în compuși care scad tensiunea arterială: piper negru, busuioc, tarhon și oregano. Folosiți ulei de măsline, și cât mai multe verdețuri – proaspete sau congelate.

Mod de preparare

Poate fi o supă obișnuită, o supă-cremă, sau o ciorbă acrită cu borș. Sau puteți consuma aceste legume crude, rase, sub formă de salată.

Ingrediente

• 5 morcovi feliați sau rași

• buchețelele de la 1 broccoli (desfăcute în șuvițe)

• 4 ţeline mici tocate sau rase

• 4 roșii tăiate cubuleţe (sau pastă/suc de roșii)

• 4 căței de usturoi zdrobit

• 2 cepe mari, tocate

• 1 lingură ulei de măsline

• 2 lingurițe de pătrunjel, cimbru, busuioc

• 1 linguriță de sare

• 1-2 foi de dafin

• 1/4 linguriţă piper

• 1-2 litri de apă

Preparare

În cratița de supă, puneți ceapa cu morcovul și țelina la călit cu uleiul de măsline, câteva minute cu capac. Adăugați 2 căței de usturoi și mai lăsați 2 minute. Adăugați apa și restul ingredientelor. După ce începe să fiarbă, dați focul la mic și lăsați circa o oră, sau până când legumele sunt moi și fierte. Când supa este gata, adăugați verdețurile și ceilalți 2 căței de usturoi. Puteți adăuga și puțin oțet de mere, dacă vreți ca supa să fie mai gustoasă. Se servește caldă, simplă sau cu iaurt/smântână slabă.

Sursa: https://lataifas.ro/