SUNĂTOAREA calmantul naturii pentru DURERILE nervoase

Această plantă poate fi folosită atât intern, pentru îndepărtarea depresiei, a tulburărilor nervoase și îmbunătăţirea stării de spirit, cât și extern, pentru arsuri, vânătăi, inflamații și alte leziuni ale pielii.

Medicii antichității grecești Dioscorides, Pliniu cel Bătrân, Galen, susţin că sunătoarea calmează durerea excesivă, elimină efectele unui șoc, și are efecte tonice asupra minții și trupului. Este valoroasă în durerile post-operatorii.

Are proprietăţi analgezice, anti inflamatoare, antidepresive, tonice la nivelul sistemului nervos, sedative și stimulente pentru fluxul biliar, anti-diareice, astringente.

Studiile pe animale au arătat că unele specii de sunătoare au efecte antitumorale, antivirale şi antibacteriene și antifungice.

Hipericina compusul activ din plantă – creşte nivelurile de serotonină circulantă, un neurotransmițător esențial pentru controlul stării de spirit.

Sunătoarea are o actiune similară antidepresivelor. Inhibă o enzimă din creier care distruge serotonina epinefrina și dopamina – substanțe responsabile cu creșterea bunei – dispoziții.

Botaniştii o folosesc pentru depresia cauzată de menopauză, pentru oboseală, crampe menstruale și infecțiile cu HIV. Are de asemenea efecte tonice asupra ficatului şi vezicii biliare.

Moduri de utilizare

Infuzia de sunătoare este recomandată în anxietate, tensiune nervoasă, iritabilitate, supărări, tulburări emoționale (asociate cu menopauza sau sindromul premenstrual).

Ca tinctură, este indicată în extenuare psihică şi depresie. Spălăturile cu infuzie de sunătoare și uleiul de sunătoare pot fi folosite pentru răni, inflamații articulare sau musculare, nevralgii, sciatică.

Pentru arsuri, uleiul de sunătoare poate fi asociat cu ulei de lavandă, iar pentru inflamații articulare, cu ulei de coada şoricelului.

Uleiul de sunătoare poate fi folosit și intern, pentru tratarea inflamațiilor gastrice și a ulcerului peptic. Se obține din florile plantei, lăsate la macerat în ulei de măsline timp de 6 săptămâni, într-un loc însorit.

Cremele pe bază de sunătoare ajută în sciatică, luxaţii, crampe și alte dureri nervoase, în ulcerații, julituri și alte afecțiuni cutanate.

Precauții și contraindicaţii

Evitați expunerea la soare după ce utilizați această plantă intern, deoarece poate cauza dermatită sau fotosensibilitate.

Sunătoarea nu trebuie administrată în paralel cu antidepresive sau alte medicamente precum Prozac, Paxil, Zoloft, litiu, Demerol sau Dextrometorfan (un ingredient regăsit în siropurile de tuse), deoarece pot să apară reacții periculoase
precum febră mare, confuzie, rigiditate musculară sau diaree.

Sursa