Pastă de ghimbir cu lapte – tratament indian pentru durerile de cap cauzate de sinuzită

Această pastă de ghimbir cu lapte pentru durerile de cap cauzate de sinuzită este un tratament tradițional în satele din Sri Lanka. În limba tamilă, remediul se numeşte „sukku pathu”.

Indienii de la sate prepară într-un mod specială această pastă.

Pastă de ghimbir pentru durerile de sinuzită

Se ia o bucată de rădăcină de ghimbir şi se taie în jumătate.

Se pune puțin lapte pe o piatră, și cu partea zemoasă a bucății de ghimbir, se freacă de piatră.

Pe măsură ce ghimbirul se răzuieşte, sucul său va pătrunde în lapte.

Acest mod de preparare poate fi considerat rudimentar pentru noi, cei de la orașe.

De aceea putem folosi altă metodă. Se rade o bucățică mică de ghimbir proaspăt și se amestecă apoi cu câteva picături de lapte dulce, până rezultă o pastă subțire.

Mod de utilizare

Pasta de ghimbir se aplică pe frunte, într-un strat subțire. La început provoacă o senzație de usturime, însă apoi se usucă și pătrunde în piele.

Are efect antiinflamator și analgezic. În scurt timp, durerea de cap ar trebui să se amelioreze.

Precauții și contraindicații

Aplicațiile cu pastă de ghimbir nu sunt indicate copiilor, nici persoanelor cu pielea sensibilă.

În orice caz, este recomandat să faceți un mic test înainte de a folosi tratamentul. Aplicați puțină pastă pe o porțiune mică de piele (de pe antebraț) și așteptați să vedeți dacă apar reacţii adverse: iritații, înroșire, mâncărimi, arsură etc.

Beneficiile ghimbirului

Ghimbirul este unul din cele mai cunoscute analgezice naturale.

Este folosit în medicina tradițională ca agent calmant pentru stomacul deranjant, pentru greață, dureri de cap, migrene, dureri articulare și dureri menstruale.

Beneficiile sale se datorează în mare parte conținutului de gingeroli şi shogaoli. Acești compuși au capacitatea de a reduce inflamația și durerea.

Totodată, sunt eficienți în combaterea stărilor de greață și vărsături, simptome care însoțesc uneori atacurile migrenoase.

Un alt mecanism de acţiune prin care ghimbirul poate ameliora durerile de cap este acela de creșterea a nivelului serotoninei din creier. Această acțiune este întâlnită și la anumite triptani – medicamentele antimigrenoase.

Există câteva studii clinice care au obţinut rezultate bune în acest sens.

Într-o cercetare din 2018, tratamentul cu extract de ghimbir (400 mg) şi un antiinflamator (Ketoprofen), a fost mai eficient decât antiinflamatorul singur în reducerea simptomelor de migrenă.

Un studiu mai vechi, din 2014, a arătat că un supliment cu pudră de ghimbir (250 mg) a fost la fel de eficient ca Sumatriptan, un medicament utilizat contra migrenelor.

Ghimbirul se găsește la magazinele naturiste în diverse forme: ceai, capsule, pulbere, bomboane, ulei etc.

Pasta de ghimbir este un remediu uşor de preparat în casă. Ea poate ajuta mai ales în durerile de cap însoțite de greață și vărsături.

Alternative la pasta de ghimbir

Dacă nu puteți suporta iuțeala ghimbirului pe piele, puteți utiliza capsule.

La primele semne de dureri de cap, luati o capsulă de 550 mg de ghimbir.

Un alt mijloc de folosire a ghimbirului pentru durerile de cap este uleiul esențial. Diluați 1 2 picături de ulei esențial cu 1 lingură de ulei vegetal și masați tâmplele, fruntea și ceafa cu acest amestec, de 1-2 ori pe zi.

Acest amestec poate fi folosit și pentru durerile de artrită sau durerile de spate.

Testați mai întâi pe o porțiune mică de piele. Nu aplicați niciodată uleiurile esențiale direct pe piele. Ele trebuie diluate în prealabil, altfel pot să apară reacții adverse severe.

Sursa