Suferi de INSOMNIE?- Iată ce trebuie să faci

Una e să dormi mai prost într-o noapte, să adormi greu, să te tot trezeşti, şi alta e să suferi de insomnie. Când nu poţi dormi cel puţin o noapte pe săptămână, timp de 3 săptămâni, vorbim despre insomnie acută. Când imposibilitatea de a adormi sau de a menţine somnul durează cel puţin 3 luni, e vorba despre insomnie cronică. 

Potrivit studiilor, atunci când somnul este limitat la 6 ore sau mai puţin pe noapte, timp de doar cinci nopţi, performanţa cognitivă seamănă cu cea a unei persoane care a nu a dormit 48 de ore. Sunt afectate atenţia, funcţia de execuţie, starea psihică, memoria, dexteritatea manuală. De asemenea, somnul insuficient sau de proastă calitate creşte nivelul de cortizol, hormonul stresului, predispune la îngrăşare, la boli cardiovasculare şi scade imunitatea.

Pentru a induce somnul, e indicat să ne culcăm şi să ne trezim la aceeaşi oră, indiferent dacă e zi lucrătoare sau weekend. Acest obicei setează „ceasul interior”. 

Înainte de culcare, fă-ţi un ritual prin care să dai organismului semnalul că se apropie ora de somn. Fă-ţi o baie cu uleiuri esenţiale cu efect calmant, relaxant, bea un ceai, citeşte câteva pagini din cartea preferată şi, în scurt timp, vei adormi ca un prunc.

Evită cofeina cu 6 ore înainte de culcare (cafea, ceai verde/negru, energizantele). În schimb, sunt recomandate ceaiurile de tei, de sunătoare, laptele cald cu miere.

Fă sport regulat, dar nu seara târziu.

Aeriseşte camera înainte de culcare şi nu te aşeza în pat cu burta plină.

Temperatura din cameră, salteaua şi aşternuturile sunt importante. Dacă îţi e prea cald sau prea frig, evident că te vei trezi de nenumărate ori şi nu vei dormi bine.

Evită calculatorul, tableta şi televizorul înainte de culcare. Lumina acestor electronice stimulează activitatea creierului. De altfel, televizorul ar trebui să fie interzis în dormitor. Mulţi, rupţi de oboseală, adorm la televizor, însă somnul lor va fi zbuciumat. Pentru un somn de calitate, e nevoie de linişte şi de întuneric.

Nu consuma alcool. Chiar dacă prima impresie e de uşoară ameţeală care te trage la pat, alcoolul afectează profund calitatea somnului. E permis un pahar de vin la cină, însă doar dacă e băut cu mai multe ore înainte de culcare.