Sucul de castraveți scade tensiunea, combate cancerul și ajută la slăbit

Cercetătorii de la Universitatea Jadavpur din India descriu într-o recenzie publicată în 2013 proprietățile și beneficiile castraveților.

Membrul al aceleiași familie din care fac parte pepenele, dovleacul și dovlecelul, castravetele este folosit în sistemele de medicină din India încă din antichitate.

Sărac în calorii și foarte bigat în apă ( peste 90%), acest fruct este indicat în mod deosebit în regimul persoanelor care vor să slăbească, fie sub formă de salată, fie sub formă de suc.

Sucul de castravete poate fi folosit și extern, pentru sănătatea pielii. Este nutritiv și anti-inflamator. Hrănește pielea, reduce iritațiile și umflăturile. Este totodată un remediu calmant pentru arsurile solare însoțite de dureri.

Răcoritor, tonic și hemostatic ( oprește sângerările ), este un remediu util în șoc termic sau deshidratare. Semințele acestui fruct au de asemenea efecte răcoritoare și pot preveni constipația

Are un potențial antidiabetic, anticolesteroleminat și antioxidant. Datorită acțiunii lor diurectice, castraveții ajută la curățarea corpului prin eliminarea depunelor de toxine și deșeuri.

În castravete se găsesc numeroși compuși bioactivi, precum minerale, aminoacizi, fitosteroli, acizi fenolici, cucurbitacine, cucumegastigmane I și II, cucumerine A și B, vitexină, orientină, glucozide, apigenină, flavonoide și vitamina C.

Curcubitacinele din plante sunt înzestrate cu proprietăți anticancerigene. Un studiu din 2010, realizat la Școala de Medicină din cadrul Universității din California, a arătat că acești compuși inhibă căile de semnalizare, de care celeulele canceroase au nevoie pentru a supraviețui și a se înmulți.

Totodată, cucurbitacinele măresc eficiența unor medicamente utilizate în chimioterapie, precum doxorubicină și gemcitabină.

Castraveții pot ajuta și la scăderea tensiunii arteriale, datorită conținutului bogat în potasiu și redus în sodiu. Un castravete mare conține 442 mg de potasiu. Acest mineral este esențial pentru reglarea tensiunii arteriale.

Sursă