SOIA în alimentație, un beneficiu pentru sănătate

In urma studiilor realizate de-a lungul timpului s-a constatat ca proteinele din soia scad nivelul de trigliceride, in timp ce conserva colesterolul bun (HDL). Iar boabele de soia contin fibre solubile care intervin in absorbtia si metabolizarea colesterolului. Alte beneficii atribuite consumului de soia sunt: imbunatatirea sistemului cardiovascular si osos si, in cazul femeilor, ameliorarea simptomelor in menopauza.

Consumul regulat de soia poate ajuta femeile care urmeaza tratamente de fertilizare in vitro, conform unui studiu recent realizat la Harvard. Cercetarea, care a fost publicata la inceputul acestui an, a inclus 239 de femei, in perioadele 2007-2012. Cele la care s-au inregistrat efecte pozitive au consumat o portie de soia (ex. tofu, burgeri vegetarieni pe baza de soia, tempeh etc.) la fiecare doua-trei zile.

Boabele de soia ca atare, miso, tempeh si edamame sunt produse in care se pastreaza foarte bine proprietatile produsului initial, iar fermentarea duce la aparitia de probiotice benefice. Specialitatile din soia cu zahar adaugat, coloranti, arome si alti agenti de texturare trebuie ocolite. Procesarea industrial presupune de multe ori scaderea calitatii nutritionale. Boabele de soia, din familia leguminoaselor, contin isoflavone, ce dau acestui aliment proprietatile sale, insa prin prelucrare va scadea nivelul de isoflaone si sunt adaugate grasimi saturate, zahar, sare si aditivi.