Cât de multă sare trebuie să folosim în mâncare?

Deşi sarea este un ingredient necesar pentru sănătatea organismului, cei mai mulţi dintre noi depăşesc măsura. Majoritatea alimentelor de pe rafturile magazinelor, inclusiv cele considerate dulci, conţin sare, astfel că ajungem să consumăm exagerat de multă. Aşa ajungem la probleme.

Excesul de sare (mai mult de 4-5 grame pe zi) afectează în mod negativ întregul organism. Se depune în oase, articulaţii, rezultând afecţiuni reumatismale, retenţie de apă, fapt care împiedică eliminarea normală a toxinelor. În plus, sarea în exces din diverse alimente duce la distrugerea enzimelor şi vitaminelor din compoziţia acestora. “Sarea poate îngroşa arterele şi poate afecta integritatea endoteliului (aflat între sânge şi ţesuturile care îl înconjoară). Deteriorarea acestuia favorizează apariţia aterosclerozei şi, prin urmare, poate provoca formarea de plăci în vasele de sânge. Un exces de sare compromite şi funcţia renală”, explică nutriţionistul italian Gianluca Mech. Tot sarea e unul dintre principalii inamici ai siluetei. Consumul excesiv favorizează retenţia de apă şi formarea edemelor. Mai mult, sarea stimulează pofta de mâncare: cu cât e mai sărat un fel de mâncare, cu atât vrei mai mult să îl consumi. Prin urmare, sarea poate fi, chiar şi indirect, responsabilă pentru creşterea în greutate”, adaugă Gianluca Mech.

Simptomele unui consum prea mare de sare

  • Îţi e mereu sete. Acesta este primul semn că ai mâncat prea multă sare. Organismul nostru are nevoie de apă pentru a restabili nivelul optim de sodiu.
  • Pietrele la rinichi. Consumul excesiv de sare creşte nivelul calciului în urină, ceea ce predispune la formarea de pietre. 
  • Ai tensiunea ridicată. Dacă suferi de hipertensiune, una dintre cauze poate fi consumul prea mare de sare. Aceasta creşte volumul sângelui din organism, care pune presiune pe inimă şi pe artere. 
  • Ai mâinile şi picioarele umflate, te simţi balonată, urinez mai puţin. E semn că ai retenţie de apă.