Socul, de ajutor în multe afecțiuni. Așa prepari cea mai buna socată

În studiile sale, fitonutriționistul Eugen Giurgiu, doctor în Biochimie, recomandă socul datorită conținutului său bogat în bioflavonoizi, mucilagii, acizi grași Omega 3 și Omega 6, ulei volatil, tanin și pectină. Preparatle din soc (infuzia, tinctura, maceratul la rece, socata) au efecte emoliente, antiinflamatoare, antiinfecțioase, diuretice, expectorante și detoxifiante.

Infuzia din flori de soc acționează împotriva răcelilor, bronșitei și bolilor de rinichi, dar s-a dovedit eficientă și în combaterea obezității, insufcienței cardiace și tulburărilor circulatorii.

Ceaiul preparat din fructe, scoarță și din rădăcini de soc produce diureză și o stare de relaxare generală.

Cum se administrează infuzia din flori de soc

Infuzia se prepară din două lingurițe de plantă uscată, care se lasă 10 minute într-o cană cu apă fierbinte. În afecțiuni respiratorii, zilnic, se consumă câte o cană de infuzie îndulcită cu miere, după fiecare masă principală.

Socata. Rețetă tradițională

Socata se prepară din șapte flori de soc, 10 litri de apă, două lămâi, un kilogram de zahăr, 10 boabe de orez, 10 cuișoare. Ingredientele se macerează vreme de 3-5 zile. Băutura se strecoară și se păstrează la rece. O cură de 18 zile cu câte 500 ml de socată revigorează întregul organism. Leacul este indicat și în afecțiuni ale sistemului nervos.