Semințele de IN sunt uimitoare – inflamații, cancer, depresie, tulburări digestive și hormonale

Pe lână faptul că au un profil nutrițional excepțional, avem și motive terapeutice pentru a le include mai des în dieta noastră. De la tulburări digestive până la inflamații și cancer, minusculele semințe pot ajuta în numeroase afecțiuni.

Deși sunt folosite în scop terapeutic din antichitate, semințele de in au devenit populare de câteva decenii, fiind cunoscute inițial ca un remediu laxativ natural și apoi ca o sursă bună de Omega-3 și fibre mucilaginoase.

Semințele de in au proprietăți purgative, antiinflamatoare și hipocolesterolemiante. La nivel extern, semințele de in sunt antiseptice, regenerante și calmante.

1. Digestie

Întrucât este un aliment foarte bogat în fibre, sărac în carbohidrați și moderat în grăsimi și proteine, semințele de in sunt foarte ușor de digerat. Fibrele ajută la reglarea tranzitului și la absorbția nutrienților din alimente în timpul procesului digestiv.

Datorită acestor efecte, semințele de in au un impact benefic și asupra colesterolului, eliminând colesterolul rău.

Fibrele mai au un rol important: hrănesc bacteriile bune din sistemul digestiv, ajutând astfel la menținerea unei flore bacteriene echilibrate în intestin. Acest lucru susține sistemul imunitar.

Pentru un efect laxativ rapid, se pune 1 linguriță de semințe de in la macerat într-un pahar cu apă peste noapte. Se adaugă și 1-2 linguri de tărâțe de grâu. Se strecoară și se bea dimineața, pe stomacul gol.

În constipație și dispepsie (dureri, balonare etc) se consumă câte 2 linguri de semințe de in pe zi.

2. Sațietate, glicemie, energie

Spre deosebire de cereale, carbohidrații din semințele de in provin doar din fibre, pe care corpul le folosește ca o mătură pentru deșeurile metabolice. Fibrele încetinesc eliberarea glucozei în celule și mențin starea de sațietate, prevenind astfel fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge.

Pe lângă fibre, semințele de in conțin grăsimi sănătoase, care ne mențin sătui și ajută la stabilizarea zahărului din sânge. Nu în ultimul rând, magneziul conținut reglează nivelurile zahărului din sânge și ajută la moderarea valurilor de insulină.

3. Inflamații

Inul este una din cele mai bune surse de Omega-3, prin conținutul bogat de acid-alfa linoleic. Acesta s-a dovedit util pentru reducerea inflamațiilor interne, ameliorarea durerilor articulare, lubrifierea arterelor și controlul nivelului de zahăr din sânge.

Inflamațiile sunt de regulă cauzate de alimentele acide, sărace în grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și compuși alcalini.

În cazul inflamațiilor intestinale, se pune 1 lingură de semințe de in la macerat în 100 ml de apă, timp de o oră, apoi se strecoară și se bea în timpul zilei.

4. Tulburări hormonale

Semințele de in ajută la reglarea hormonală atât la femei, cât și la bărbați, datorită fitoerstrogenilor (hormoni din plante) conținuți, care interacționează cu receptorii estrogenilor din celulele umane.

Studiile recente au arătat că semințele de in previn și/sau regresează cancerele hormonale: de sân la femei, și de prostată la bărbați. Acest efect uimitor anticancer se datorează activității hormonale și de modulare hormonală a semințelor de in.

Datorită efectului estrogenic, semințele de in pot ameliora simptomele asociate cu o insuficiență hormonală, precum bufeuri (valuri de căldură).

Mai mult, semințele de in sunt și anti-estrogenice, adică se leagă de receptorii de estrogen și blochează estrogenii mai puternici.

5. Depresie, anxietate

Omega-3 din semințele de in îmbunătățesc absorbția serotoninei și favorizează relaxarea corpului, dar și a altor nutrienți care influențează buna-dispoziție și ameliorează stările depresive și anxioase, precum vitamine din complexul B, vitamina C și vitamina D.

Grăsimile mononesaturate și polinesaturate din semințele de in lubrifiază țesuturile din creier, îmbunătățind astfel starea de spirit.

6. Cancer la femei și bărbați

Studiile recente au demonstrat că semințele de in au un rol în suprimarea cancerului mamar uman prin reducerea markerilor tumorali și creșterea apoptozei (moartea programată a celulelor). Cercetătorii au concluzionat că consumul de semințe de in are potențialul de a reduce creșterea tumorilor la pacienții cu cancer de sân.

Semințele de cancer au de asemenea capacitatea de a proteja împotriva cancerului de prostată – un alt tip arhetipal de cancer hormono-sensibil.

Alte beneficii ale consumului de in:

– Diabet de tip 2

– Colesterol mare

– ADHD

– Boli cardiovasculare

– Dislipidemie

– Deficit de estrogen

– Sindromul metabolic X

– Cancer de colon

– Ficat gras

– Obezitate abdominală

– Aterioscleroză

– Boli de piele

– Piele uscată, îmbătrânită

– Belfarită

Cum se consumă semințele de in

Pentru a beneficia de toți nutrienții pe care îi conțin, semințele de in trebuie măcinate înainte de consum. Datorită grăsimilor conținute, semințele de in se râncezesc repede. De aceea trebuie măcinate în cantități mici, pentru a fi consumate imediat.

Sunt foarte gustoase și versatile, încât pot fi adăugate în diferite preparate. Se pot presăra pe salate, adăuga în smoothie-uri de fructe sau legume, în iaurt, se pot consuma cu cereale (terci de ovăz), cu miere sau se pot adăuga la pâine și alte produse coapte în casă.

Cel mai mare avantaj este că semințele de in cresc rapid sațietatea și nu îngrașă.

Sursa