SEMINŢELE de CHIMION au un rol important în SINDROMUL METABOLIC (obezitate abdominală, diabet, hipertensiune arterială)

Sindromul metabolic este o grupare de tulburări severe, intercontectate. De pildă, un pacient care are sindrom metabolic poate suferi deodată de hipertensiune arterială, niveluri mari de glucoză a jeun și obezitate abdominală.

Toți acești factori contribuie la o predispoziție mai mare spre boli cardiovasculare, diabet, accident vascular cerebral şi boli asociate cu depozite de grăsime în pereții arteriali.

Ce este sindromul metabolic

Sindromul metabolic afectează circa 23% din populația adultă, iar prevalenţa acestuia este într-o continuă creștere.

Principalele cauze sunt legate de greutatea corporală (supraponderalitate, obezitate), de lipsa de mișcare fizică (sedentarismul), precum și de factori genetici.

  • obezitate abdominală (circumferinţa taliei peste 101,6 cm. la bărbați și peste 88,9 cm. la femei);
  • nivel de trigliceride de mg/dL sau mai mare;
  • colesterol HDL sub mg/dL la bărbați și sub mg/dL la femei;
  • tensiune arterială sistolică ( valoarea de sus ) de mmHg sau mai mare, sau tensiunea arterială distolică ( valoarea de jos ) de mmHg sau mai mare;
  • glucoza a jeun de 100mg/dL sau mai mare.

Studii pe semințele de chimion

Cercetătorii iranieni au realizat recent ( 2019 ) un studiu clinic în care au analizat efectele uleiului esențial de chimion asupra profilurilor metabolice la pacienții cu sindrom metabolic.

Uleiul esențial de chimion ( Cumin cyminumL. ) are proprietăți antixiodante si antiinflamatoare. Iar stresul oxidativ și inflamațiile au implicații importante în patogeneza și complicațiile sindromului metabolic.

La studiu au participat 56 de persoane cu vâsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, diagnosticate cu sindrom metabolic. Aceștia au fost împărțiți în 2 grupuri: un grup a primit 75 mg de ulei esențial de chimion, iar celălalt grup primit un gel placebo, de 3 ori pe zi.

Cercetătorii au investigat parametrii antropometrici, consumul alimentar, factorul de necroză tumorală afla ( TNF- a ), proteina C- reactivă, capacitatea antioxidantă totală, Malondialdehida și superoxid – dismutază ( SOD ) la început și la sfârșitul studiului.

Durata experimentului a fost de 8 săptămâni. Rezultatele au arătat că suplimentarea cu ulei esențial de chimion a crescut SOD și capacitatea antioxidantă totală – indici antioxidanți importanți și a redus malondialdehida – un market care evaluează stresul oxidativ.

Un alt stiudiu realizat în anul 2016 a arătat că dozele mari de chimion, administrate împreună cu lămâie verde ( lime ) timp de 2 lini au propus efecte benefice asupra greutății corporale indicelui de masă corporală, glucozei a jeun și sensibilității la insulină la persoanele supraponderale.

Totodată acest tratament a scăzut nivelul trigliceridelor, colesterolului total și colesteolului LDL.

Studiul a fost realizat pe 72 de persoane cu exces de greutate corporală, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani. Participanții au fost împărțiți în 3 grupuri: un grup a primit capsule cu chimion și lămâie verde ( 75 mg fiecare ), alt grup a primit același tratament, dar în doze mai mici capsule placebo, de 2 ori pe zi, timp de 2 luni.

Rezultatele au arătat că dozele mari de chimion și lămâie verde au produs o scădere semnificativă a greutății corporale, comporativ cu dozele mici și cu placebo.

Un studiu din 2014 a arătat că pulberea de semințe de chimion a scăzut nivelurile serice de colesterol, trigliceride, greutate corporală, indice de masă corporală, circumferința taliei, grăsimea corporală și procentajele acestora.

Semințele de chimion sunt folosite cel mai des în scop condimentar, datorită aromei lor distincte. Conțin o serie de minerale – fier, mangan, cupru, calciu, fosfor, magneziu și de vitamine – A,C,E, complexul B.

Susțin numeroase procese metabolice și reglează anumite enzime care produc energie in mod eficient. Sunt utile în hipertensiune arterială și tulburările cognitive, precum demența sau boala AIzheimer.

Datorită conținutului de timol și cuminaldehide, sprijină procesele digestive și reduc flatulența, îmbunătățesc simptomele cauzate de constipație și hemoroizi.

Atenție, nu folositi uleiurile esențtiale intern decât dacă pe eticheta lor apare mențiunea „ pentru uz intern” . Ingerarea uleiurilor esențiale pentru uz extern sunt toxice și pot cauza probleme grave de sănătate.

Unele persoane pot dezvolta reacții alergice la condimentele, inclusiv la chimion.

Sursa