Remedii naturiste pentru răni, plăgi tăiate, abcese, infecții

O tăietură banală se poate transforma într-o infecție dacă devine roșie, dureroasă și supurează. Acest tip de rană trebuie evaluată de un medic de specialitate.

Remedii naturiste pentru răni, plăgi infectate, abcese

În tratamentul plăgilor tăiate, a rănilor ușoare, a abceselor și a infecțiilor minore se pot folosi câteva plante medicinale cu acțiune antiseptică, precum cele prezentate de mai jos.

Arbore de ceai

Arbore de ceai, cunoscut științific sub numele de Malaleuca Alternifolia, este o plantă nativă din Austria renumită pentru proprietățile sale antibacteriene puternice.

Astăzi este utilizată antibacteriene, antivirale, antifungice și antiinflamatoare. Efectele sale antiseptice puternice se datorează unui compus numit terpinen-4-ol.

Aborigenii australieni folosesc produs pentru tratarea înțepăturilor de insecte, plăgilor tăiate, excoriațiilor, piciorului de atlet și excoriațiilor.

Varro Tyler, profesor de farmacognozie la Universitate Purdure din West Lafayette, Indiana, recomandă uleiul esențial de arbore de ceai în tratamentul rănilor. Botanistul James Duke l-a folosit cu succes pe abcese, considerându-l la fel de eficient ca și antisepticele de sinteză.

Atenție uleiurile esențiale ( inclusiv cel de față ) nu trebuie aplicate pe piele în stare nediluată, deoarece pot cauza iritații grave, nici nu trebuie administrate intern deoarece pot fi fatale.

Amestecați câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai cu 2 lingurițe de ulei vegetal ( de măsline, de cocos, de floarea soarelui și aplicați pe zona afectată a pielii.

Gălbenele

În ciuda aspectului lor de flori „inofensive” de gălbenele se numără printre cele mai puternice plante medicinale. Au proprietăți antiinflamatoare remarcabile, antimicrobiene dezinfectante și antiseptice.

Sunt incluse în circa 200 de formule cosmetice ( creme, alifii, unguente, loțiuni, șampoane etc ).

Sunt folosite cu succes în tratarea rănilor, arsurilor, inflamațiilor pielii și a organelor interne inflamațiilor mucoasei orale și farigiene, leziunilor dermatologice, pistruilor, entorselor, mâncărimilor de scutec, varicelor, hemoroizilor, ulcerațiilor umflăturilor și tumorilor pielii.

Ceaiul de gălbenele poate fi folosit pentru reducerea inflamațiilor și tratarea plăgilor Botanistul Duke recomandă folosirea unei lingurițe de plante la 1 cană cu apă clocotită.

Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Se înmoaie o cârpă curată în ceai, se stoarce și se aplică pe rană ca o compresă. Ajută la curățarea plăgilor. La fel de bune sunt unguentul sau alifia de gălbenele.

Tătăneasa

O altă plantă extrem de folositoare pentru tratarea afecțiunilor externe, este tătăneasa. Conține alantoină și acizi taninici cu efecte astringente și un rol important în vindecarea plăgilor. Autorul o consideră cea mai bună plantă pentru tratarea rănilor greu vindecabile.

Frunzele proaspete, aplicate direct pe zona afectată pot face minuni. Se pot folosi și alte produse naturiste care conțin tătăneasă, precum o alifie sau un unguent.

Echinaceea

Datorită proprietăților sale antibacteriene și antivirale, echinaceea poate ajuta la vindecarea rănilor. Pentru plăgi infectate, mai utilă este administrarea internă a plantei, sub formă de ceai sau tinctură, pentru stimularea sistemului imunitar.

Sursă