Remedii miraculoase cu mămăligă

Potrivit nutriţioniştilor, mălaiul natural (nu cel grişat, care este mult mai sărac în substanţe nutritive) nu ar trebui să lipsească din lista alimentelor de bază, deoarece proprietăţile terapeutice îl recomandă pentru mai bine de 70 de afecţiuni.

Printre altele, acest aliment reduce aciditatea (având o acţiune calmantă şi sedativă în gastrita hiperacidă şi în ulcer), contribuie la detoxifierea ficatului, creşte imunitatea, reglează nivelul colesterolului din sânge şi combate obezitatea.

În acelaşi timp, dieta cu mămăligă reduce stresul, ameliorează anexita, incontinenţa urinară, reumatismul şi diabetul, iar lista beneficiilor este mult mai lungă.

Leac pentru…viaţă lungă

Cei care mănâncă zilnic fie mămăligă, fie produse din porumb, se bucură de longevitate. Aceasta este concluzia unor studii desfăşurate pe parcursul mai multor ani.

În cazul unei serii de boli grave (diabet şi ateroscleroză), cura cu mămăligă reduce nivelul colesterolului „rău” şi reglează concentraţia de glucoză din sânge. În astfel de cazuri, mămăliga este folosită în scopuri curative şi înlocuieşte pâinea pe termen lung.

De ajutor în obezitate

Mămăliga s-a dovedit benefică în tratamentul persoanelor care suferă de obezitate. Datorită fibrelor conţinute, mămăliga este săţioasă şi, contrar unor opinii, aceasta nu îngraşă. Cu un conţinut bogat în vitamine din complexul B, în potasiu şi în calciu, mămăliga este mult mai săracă în calorii.

De aceea, poate fi consumată la mesele principale în locul pâinii. În curele de slăbire, mămăliga trebuie consumată cu iaurt şi cu brânză slabă. Când este combinată cu alimente grase (unt, slănină sau smântână ), atunci meniul are efectul unei mese copioase.

Dacă vrem să socotim câte calorii consumăm zilnic, atunci trebuie să ţinem seama că 100 g de mălai are 351 calorii, în timp ce 100 grame de pufuleţi conţin 520 calorii.

Eficientă în răceli

Dacă în mămăliga pripită sau în terciul de mălai, adăugăm ulei de măsline sau unt (două linguriţe la 300 de grame), aceste leacuri dovedite calmează durerile de gât şi se consumă calde, mai ales seara. Pentru bronşită, pentru viroze, pentru pneumonii sau în caz de tuse cronică sunt foarte eficiente cataplasmele cu mămăligă caldă.

O cataplasmă se prepară astfel: pe o bucată de pânză de bumbac se aşează un strat gros de mămăligă mai tare, aplicându-se pe piept, când aceasta are o temperatură suportabilă. După 15 minute, cataplasma se îndepărtează, iar pielea se şterge cu un tampon înmuiat în biter suedez.

Cataplasma cu mămăligă se foloseşte şi în caz de ulcior. Pe pleoape se aplică mămăligă călduţă, iar „pansamentul” se schimbă de mai multe ori pe zi. Aceeaşi aplicaţie este bună ca un remediu foarte eficient în caz de anexite şi de cistite.