Răsadurile mele sunt întotdeauna puternice și plinuțe. Reguli simple și clare de creștere

Deci, am semănat deja semințe pentru răsaduri, respectând toate regulile, ele au încolțit, le udăm în mod regulat, îngrijim și prețuim. Pentru a crește răsaduri puternice, ele au nevoie de îngrășământ. Toată lumea știe că nici un sol bine ales în compoziția sa ( este pregătit separat pentru răsaduri ) nu îi va putea furniza pe deplin nutrienți pe toată perioada de creștere.

Îngrășăminte de top.

Atunci când alegeți îngrășăminte pentru răsaduri ( alegerea este uriașă și acesta este un subiect pentru articol separat ), trebuie să acordați atenție faptului că îngrășământul este destinat special pentru răsaduri. Cu alte cuvinte, ne uităm la concentrația unei substanței. Îngrășământul de top pentru o plantă adultă și pentru răsaduri sunt două diferențe mari. Poate fi un ordin de mărime diferit. Primul îngrășământ poate fi dat plantei după înrădăcinare. Ideal – după o alegere. În ciuda diferențelor de îngrășăminte ( organice, minerale sau complexe ), intervalul dintre pansamentul superior este de cel puțin o săptămână.

Pentru dezvoltarea corectă a răsadurilor, trebuie să alternați îmbrăcămintea minerală și cea organică.

Cel mai bine este să le faci dimineața. O soluție cu îngrășăminte se aplică întotdeauna sub rădăcină. Principalul lucru este să nu ajungă pe frunzele și tulpinile fragede ale unei plante tinere. Arsurile sunt o întâmplare frecventă în această procedură.

Alege.

Următorul proces important în viața puieților tineri este culesul. Există culturi pentru care o astfel de procedură este vitală, de exemplu, roșiile. Iar alții, dimpotrivă, se descurcă foarte bine fără acest stres și s-ar putea să nu supraviețuiască nici măcar din astfel de manipulări.

Esența procesului este așezarea.

Procesul în sine arată astfel:

  • rădăcinile sunt curățate de sol sau substrat pentru răsad, rădăcina principală este tăiată ( înlăturată până la o treime din lungime);
  • creșterea plantei se oprește pentru o anumită perioadă, are loc adaptarea și apoi începe creșterea rapidă a sistemului radicular.

Culegerea răsadurilor în recipiente separate se face cel mai bine în stadiul a două frunze adevărate. Cu cât planta este mai veche, cu atât tolerează mai rău această procedură. În această etapă, se efectuează selecția naturală. Tot ce este slăbit, palid, strâmb. Cei sănătoși rămân.

Pentru o înrădăcinare mai bună, răsadurile trebuie udat. Răsadurile ar trebui să se întindă și să crească.

Cum să preveniți tragerea răsadurilor

Dacă planta se întinde ( lipsă de lumină, însămânțare timpurie, chiar și un exces de umiditate și îngrășământ ) – va deveni slabă și fragilă. Chiar dacă atunci nu moare, nu va fi o recoltă bună. Condițiile incorecte de temperatură pot fi, de asemenea, cauza întinderii.

Dacă totul este făcut corect, nu vor exista consecințe grave. Dar dacă acest lucru s-a întâmplat, situația trebuie remediată.

Ce se poate face:

  • lipsa luminii. Este necesar să se mărească timpul pentru iluminare suplimentară, dat fiind faptul că fiecare culturp are nevoie de propria sa durată de ore de lumină;
  • temperatura ridicată ( mai mult de +23°C ). Planta formează partea aeriană în detrimentul dezvoltării sistemului radicular, cu scăderea temperaturilor încetinește.
  • reglați udarea și fertilizarea în direcția scăderii. Excesul de umiditate, pe lângă întindere, poate duce la putrezirea rădăcinilor și a mucegaiului. În combinație cu temperaturile ridicate, excesul de umiditate nu oferă răsadurilor nu stimulent să crească rădăcini. Nu caută umiditate, iar planta își direcționează excesul de nutriție către creșterea părții aeriene.

Răsadurile alungite de roșii pot fi transplantate în cupe fără a aștepta frunze reale, în timp ce acestea trebuie adâncite în pământ până la frunzele de cotiledon.

Pentru a opri întinderea, puteți folosi preparate speciale de reglare a creșterii dacă răsadurile au deja mai mult de patru frunze adevărate. Acțiunea lor vizează stimularea creșterii rădăcinilor și oprirea creșterii părții aeriene. Dar aceasta este deja o ultimă soluție.

Există o altă cale. Îndepărtați frunzele inferioare de cotiledon. Acest lucru va cauza stres plantei și va începe să construiască sistemul radicular. Dar, în orice caz, trebuie să reglați iluminarea și temperatura, să reduceți udarea și să renunțați la îmbrăcămintea superioară pentru un timp.

Întărirea răsadurilor.

La sfârșitul creșterii răsadurilor, le întărim. Procedura este necesară înainte de plantare pe paturi. Cu o săptămână și jumătate înainte de plantarea în pământ, în fiecare zi deschidem ferestrele în camera cu răsaduri, începând de la două ore și aducând treptat până la opt ore. Cu trei zile înainte de plantare, scoatem răsadurile afară. Va fi o adaptare a pantei tinere la diferențele de temperaturi de zi și de noapte.

Sursă