Rădăcina Care Poate Reduce Glicemia, Protejează Ficatul De Toxine Și Reduce Colesterolul

Datorită unor acizi cu proprietăți detoxifiante, rădăcina de brusture stimulează funcția hepato-biliară și apără organismul de efectele unor subtanțe nocive precum tutunul și alcoolul.

În volumul „ Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z” dr. farmacist Ovidiu Bojor precizează: Prin conținutul său în acizi cafeilchimici, conținuți în cantități apreciabile în rădăcina de brusture, aceștia au proprietatea de a proteja ficatul confruntat cu mulți agenți hepatotoxici”.

Despre beneficiile rădăcinii de brusture, fitoterapeuții spun că, prin compoziția de săruri de potasiu, vitamine din complexul B, uleiuri volatile și tanin, brusturele este unul dintre cele mai eficiente leacuri în detoxifierea organismului.

Cercetările au dovedit ca rădăcina de brusture are proprietatea de a reduce puternic nivelul zahărului din sânge. De aceea, fitoterapeuții recomandă terapia cu ceai din rădăcina de brusture mai ales bolnavilor de diabet.

„ În ceea ce privește acțiunea hipoglicemianta, aceasta se datorează conținutului foarte ridicat de insulină, privează pacientul de gustul dulce, care nu se resoarbe în organism. Reduce și absorția glucozei în organism”, notează dr. farmacist Ovidiu Bojor în lucrarea menționată.

Rădăcina de brusture reduce absorbția intestinală de colesterol și a lipidelor. Aceste acțiuni au demonstrate științific, justificând utilizarea rădăcinii de brusture în cazul pacienților predispuși la boli cardiovasculare. În acest scop se utilizează ceaiul din rădăcina de brusture, preparat din două lingurițe de planta mărunțită la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi, potrivit dr. Ovidiu Bojor.

Datorită acțiunii diuretic – depurative și detoxifiante, rădăcina de brusture acționează benefic în diferite boli de piele: acnee, dermatite seboreice, furunculoze.

Se utilizează extern sub forma de decoct concentrat, preparat din două linguri de rădăcină de brusture mărunțită la o cană cu apă, pentru aplicații locale, combinat cu tratament intern. Tot extern, se adaugă în diverse loțiuni pentru regenerarea și stimularea creșterii părului și în arsuri.

Fiind un puternic revulsiv, decoctul din rădăcina de brusture se utilizează sub formă de frecții în dureri reumatice și articulare.

Sursa