Mersul desculț vindecă organele vitale și are multe beneficii

Un proverb chinez spune: „ Surâsul vine de la picioare ”.Oare ce voiau să spună vechii chinezi? Buni cunoscători ai secretelor medicinii alternative, ei descoperiseră că, în tălpi, sunt proiectate toate organele corpului.

Știai că:

Punctele dureroase din tălpi se datorează gravitații? Ele sunt formate din depozite de toxine, săruri de calciu și acid lactic?

Mergând desculți pe nisip, pietre, iarbă, stimulând în mod natural toate punctele din tălpi și astfel organismul funcționează mai bine. Talpa reprezintă un adevărat tablou de comandă pentru activitățile din organism. De aceea, prin masajul punctelor reflexe din talpă, organismul este ajutat să elimine toxinele, circulația sanguină se îmbunătățește și dezechilibrele dispar, mai repede sau mai târziu, în funcție de boală, vechimea ei și modul de viață al pacientului. La nivelul picioarelor există mai mult de 7.000 de terminații nervoase, 26 de oase, 107 ligamente, 19 mușchi și 500.000 de vase sanguine. Toate sunt stimulate atunci când mergem fără pantofi. Uneori mersul desculț poate să doară, fiindcă în tălpi, datorită forței gravitaționale, se formează exact, săruri de calciu și acid lactic. Aceste depozite se acumulează exact în punctele corespunzătoare organelor suferinde. Mersul în picioarele goale are rolul de a masa aceste „gâlme” și de a pune astfel în circulație toxinele pentru a fi eliminate natural. Metoda are rolul de a pune în mișcare și mușchii pe care nu-i folosim atunci când purtăm pantofi. Mersul pe pietre sau bușteni se face cu mare atenție, pentru nu a aluneca. Astfel, sistemul nervos se deconectează, elimină stresul și tensiunile.

Beneficii pentru inimă și piele

Printre avantajele mersului desculț se numără și acela al reglării ritmului cardiac. După 15 minute de astfel de masaj natural, circulația sângelui ajunge la viteza de 29 cm/sec la femei și 22cm/sec la bărbați ( în mod normal, aceasta este de 12,5 cm/sec și respectiv, 14 cm/sec ). S-a constatat că mersul desculț, așa cum mergeau cândva țăranii, reglează nivelul glucozie din sânge și stimulează imunitatea. Picioarele expuse razelor ultraviolete nu au probleme cu ciupercile.

Reduce durerile de cap

Migrenele au fost legate în unele cazuri de expunere prelungită la radiații și, de vreme ce pământul literalmente motivează corpul și reduce radicalii liberi, poate atenua și durerile de cap.

Fără dureri de spate și varice

cele mai multe studii descriu influența benefică a mersului desculț asupra sistemului osos și muscular. Astfel, s-a constat că mersul în pantofi aduce un plus de greutate pe articulațiile extremitatea inferioară. Atunci când cercetătorii au examinat efectele diferitelor tipuri de încălțăminte asupra pacienților cu osteoartrită la genunchilor, s-a descoperit că mersul desculț pune mai puțin stres pe articulațiile genunchilor decât folosirea pantofilor medicinali. Un studiu din 2006 a constatat că, atunci când oamenii merg în picioarele goale, greutatea pe genunchi e cu 12% mai mică decât atunci când poartă pantofi cu tălpi groase. Mersul desculț este deosebit de bun pentru reducerea durerilor de genunchi, a rigidității la nivelul articulațiilor și a durerilor de spate.

Întărește sistemul imunitar

Cercetătorii au descoperit că mersul pe jos desculț poate de fapt duce la scăderea numărului de celule albe din sânge și creșterea numărului de celule roșii din sânge, indicând un răspuns imun pozitiv.

Lăsați și copiii să umble desculți!

Mersul pe jos încă de la vârste fragede asigură picioarele suple, dar puternice. Într-un studiu s-a arătat că dintre 109 copii ale căror mame s-au opus mersul desculț, nouă au avut picioarele fparte fragile și 44 au avut picioarele fragile. Doar șase a avut picioarele puternice și niciunul nu a avut picioarele foarte puternice. Din cei 52 de copii cărora mamele le-au permis să meargă desculți, doar doi au avut picioarele slabe și niciunul nu a avut picioarele fără vigoare, în timp ce 29 au avut picioarele puternice sau foarte puternice. Picioarele copiilor mici trebuie să formeze arce corespunzătoare în tălpi, mersul pe jos ajută mult acest proces și previne și deformarea coloanei, asigurând o postură corectă. Chiar și la o vârstă înaintată, mersul desculț întărește zeci de mușchi, tendoane și articulații și restabilește frumusețea naturală a picioarelor sănătoase.

Unde și cum mergem desculți?

Se recomandă nu doar pământul neted, ci și terenul accidentat, cu obstacole naturale: pietre, dâmburi, lemne. Trebuie evitate cioburile, molozul, terenul care poate produce accidente, betonul, dar și iarba poluată sau zonele cu ierburi toxice. Atenție la insecte, mai ales la căpușe! Descălțați-vă pe plajă, nu iarbă inrourată sau pe pietrele de râu. De asemenea pentru a ne bucura complet de experiența mersului desculț, nu trebuie să purtăm greutăți ( rucsac ) deoarece acestea afectează mersul firesc, echilibrat. Nu mergeți prea repede, nici prea lent. Un ritm prea rapid poate provoca accidente și, uneori, este stresant. Un ritm prea lent nu este un antrenament. Ideal ar fi mersul cu o viteză de 4 până 7 km/oră, în funcție de netezimea suprafeței. Pe suprafețe netede, cum sunt iarba și pământul moale, se poate păși rapid. În timp ce mergeți pe jos și după ce trebuie să vă hidratați corespunzător, cu cel puțin 0,5-0,8 litri de apă pe oră, și chiar mai mult, în cazul în care vremea este caldă. Apa nu trebuie să fie foarte rece. Cât despre distanțe, este bine să mergem atât cât ne e limita naturală, fără a depune eforturi mari.

Pe degetele de la picioare și zonele adiacente – există proiecții ale organelor care se află în cap. Chiar în vârful degetelor, sunt concentrați centrii responsabili pentru activitatea părții frontale a capului, degetului mare pentru activitatea creierului – următoarele două degete ( arătător și mijlociu ) – pentru munca ochilor, degetul inelar și degetul mic – pentru urechi. Sub degete se află zona de glandei tiroide;

  • antepiciorul – în această zonă există centrecare reglează funcționarea organelor superioare a corpului, și anume inima, bronhiile și plămânii.
  • zona centrală a piciorului este zona de responsabilitate pentru regiunea abdominală, sau mai degrabă pentru toate organelor digestive.

Sursă