Primele semne care îți arată că ai probleme cu ficatul

Iată câteva simptome la care trebuie să fim atenți pe termen lung:

  1. Decolorarea pielii (icter). Unul dintre semnele timpurii ale problemelor la ficat se referă la faptul că ficatul nu va mai fi capabil să filtreze toate toxinele pe care le ingerăm. Împreună cu aceasta e posibilă o creștere a bilirubinei, care este un pigment biliar-bila fiind o substanță produsă de ficat ca să ajute digestia. Corpul nu poate evacua bilirubina produsă în exces, în acest caz surplusul se va cumula în sistemul circulator și ca rezultat pielea capătă o nuanță mai galbenă. Îngălbenirea poate să afecteze unghiile, vârfurile degetelor, deasemeni ochii. Acest simptom este cunoscut ca icter.
  2. Sensibilitatea pielii. Un alt semn timpuriu al problemelor ficatului, fiind asociat cu pielea, este mâncărimea și suprasensibilitatea la atingere. Un paleativ în acest caz îl constituie umezirea pielii, dar simptomele vor continua și probabil se va înrăutăți până când se va identifica adevărata cauză ( o problemă la ficat ) și se va acționa în consecință.
  3. Modificări în culoarea urinei și/sau a scaunului. Dacă observăm orice modificare în culoarea urinei când mergem la toaletă, aceasta ar putea indica de asemenea o problemă la ficat. Atunci când bem suficiente lichide, urina ar trebui să fie deschisă la culoare și cel mai adesea, clară. Dacă urina iese constant mai închisă la culoare ( din cauza excesului de bilirubină în sistemul circulator), aceasta este o indicație despre o posibilă problemă la ficat.

Poate și să afecteze scaunul. O funcționare defectuasă a ficatului poate să se reflecte într-o culoare mai deschisă a scaunului, mai roșiatică sau mai închisă decât de obicei.

4. Schimbări prin zona abdominală. Schimbările care se petrec în zona abdominală reprezintă un alt posibil simptom. Poate să debuteze cu dureri sau crampe în partea de jos a abdomenului. Acestea se pot transforma rapid în balonare. În anumite cazuri poate degenera în ascită.

Ascita este numele dat afecțiunii în care apare o creștere bruscă a cantității de fluid din pereții abdominali. Aceasta poate să ajungă să exercite presiune asupra plămânilor, care vor da dificultăți de respirație. Dacă această situație apare, este necesară o procedură în care un dispozitiv va fi inserat în cavitatea peritoneală pentru a drena afară acest fluid.

5. Stări de oboseală. Dacă persoana resimte stări dese de oboseală sau slăbiciune, acestea iarăși pot indica disfuncții ale ficatului. Atunci corpul trebuie să muncească mai mult pentru a supraviețui.

În consecință, corpul va spune că are nevoie de mai multă odihnă. Dacă stările de oboseală sunt însoțite de oricare alte simptome descrise aici, atunci trebuie mers de urgență la doctor pentru a vedea ce se petrece.

6 Refluxul acid și voma. Un alt semn timpuriu care poate indica probleme la ficat este constituit de indigestiile frecvente și refluxul acid, care pot duce la puse de vomă.

7. Pierderea apetitului. Deși pierderea apetitului este prezentată ca un semn timpuriu de probleme, la ficat, de regulă nu apare decât atunci când disfuncțiile ficatului au progresat. Dacă pierderea apetitului e însoțită de oricare din restul simptomelor prezentate, ar fi bine să mergi la doctor, pentru a vedea cu exactitate despre ce este vorba.

8. Retenția de fluide. Poate fi un alt semnal distinctiv al ficatului slăbit. Afectează laba piciorului, gleznele și picioarele, care se umflă. Când se apasă pielea umflată, pe locul respectiv rămâne un semn care se păstrează încă câteva secunde după ce locul nu mai e apăsat.

9. Diareea. Deoarece ficatul joacă un rol atât de important în procesul de digestie, dacă începe să fie afectat, poate să rezulte diaree.

10. Starea generală de rău. Deși acest simptom particular poate fi mai greu de detectat, starea generală de rău poate fi printre semnele disfuncției ficatului. Se referă la faptul că un ficat care nu lucrează la întreaga capacitate nu va filtra corect și eficient toxinele din sistemul circulator, ceea ce se poate reflecta în multe feluri, incluzând probleme ale pielii, dureri de cap, iritabilitate.

Dă-i ficatului tău șansa să aibă grijă de tine.

A avea grijă de ficat este fundamental atunci când vorbim de un mod de viață sănătos. Așa cum este menționat la începutul acestui articol, ficatul are abilitatea de a se ”repara” singur. Dacă exista disfuncții ale ficatului care nu sunt cronice, cu o dietă adecvată te poți însănătoșii, în scurt timp.

Chiar dacă ficatul a fost afectat de o infecție virală, dacă suntem atenți și avem grijă de acest organ, totul va reveni la normal. Ficatul are rolul de a ne apăra de toxine, fiind unul dintre cele mai importante organe ale corpului.

Sursă