Prevenirea cancerului stă în mâinile noastre – iată cum

Potrivit studiilor realizate la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea Harvard, o dietă săracă în nutrienții, lipsa de mișcare și un stil de viață nesănătos sunt factorii responsabil pentru aproximativ 65% din cazurile de cancer.

Asociația Americană a Cancerului recomandă 5 porții de legume și fructe proaspete pe zi, reducerea consumului de carne roșie, alimente procesate, dulciuri și zahăr.

O astfel de dietă poate reduce mortalitatea din cauza cancerului cu 35 %.

Acest lucru se datorează compușilor fitochimici din alimentele vegetale, care oferă organismului o protecție puternică anti-cancer. Această dietă ani-cancer previne de asemenea obezitate, bolile de inimă și multe alte probleme de sănătate.

Legumele crucifere ( varza, broccoli, conopidă )

Toți cei care caută un tratament alternativ pentru cancer trebuie să înceapă cu dieta. Legumele crucifere au proprietăți anticancerige dovedite, și sunt primele care trebuie inclusive pe listă: broccoli, varza, conopidă, și kake. Acestea conțin următorii compuși care pot combate cancerul:

1. Sulforafan

Acesta un compus anti-cancerigen puternic, regăsit de asemenea în muștar, ridichi, varza de Bruxelles, rucola și năsturel.

Sulforanul previne și întrerupe cancerul în foarte multe feluri: prin apoptoză ( determină celulele să comită suicid ), și prin creșterea nivelului de enzime care protejează corpul de substanțe cancerigene.

  • Stimulează genele și enzimele antioxidante, și slăbește efectele distructive ale radicalilor liberi
  • Încetinește declinul funcției imunitare asociat cu îmbătrânirea
  • Ajută la stabilizarea nivelului colesterolului
  • Este eficient împotriva Helicobacter pylori, una din cele mai periculoase bacterii care cauzează ulcer intestinal și cancerul stomacal
  • Reglează echilibrul hormonal și susține funcția de detoxifiere a ficatului.

2. Indole – 3 – carbinol ( I3C )

Acesta este un fitochimical derivat din broccoli, varză și alte legume crucifere, cu o eficacitate anti-cancer dovedită. Reduce semnificativ formele dăunătoare de estrogen și crește forme benigne ale acestui hormon. Cercetătorii de la Centru de Prevenție a Cancerului din New York au descoperit că femeile care au luat câte 400 mg de Indole-3-carbinol pe zi ( cantitatea regăsită în jumătatea de varză ), nivelurile de estrogen dăunător au scăzut dramatic. Acest tip de estrogen pe care I3C îl dezactivează provoacă creșterea tumorilor, în special în cazul cancerului la sân. Poate de asemenea încetini creșterea și producerea celulelor canceroase.

Pentru prevenirea cancerului mamar, consumul zilnic de legume crucifere este o prioritate. Societatea Americană a Cancerului recomandă aceste alimente în dieta anti-cancer a bolnavilor. Aceste legume se pot consuma crude, în salate, sau sub formă de sucuri sau smoothie-uri ( preparate cu lapte, banane, sau fructe citrice, care reduc gustul greoi de verdeață) .

Varza

Această legumă merită mai multă atenție în acest articol, deoarece ajută la combaterea a foarte multe tipuri de cancer. este în mod deosebit utilă împotriva cancerului mamar, pulmonar și al prostatei. Cercetătorii au studiat femei din Polonia care au mâncat varză în copilărie ( varză crudă, varză murată și varză fiartă), și au descoperi că acest lucru scade riscul de cancer de sân cu 72%.

În plus, varza are proprietăți detoxifiante și anti-inflamatoare remarcabile, și conține foarte multe substanțe nutritive care ne protejează de multe alte boli.

Sfecla roșie

Sfecla roșie conține 3 fitochimicali care luptă împotriva cancerului : betacianină, betaxantină și betaină. Aceștia inhibă daunele provocate de radicalii liberi și creșterea celulelor tumorale la sân, stomac, colon, plămân și sistemul nervos.

Sfecla roșie poate fi consumată crudă, fiartă sau coaptă, rasă în salate ( simple, cu puțin ulei de măsline ) sau sub formă de suc. Sucul de sfeclă este foarte concentrat, de aceea poate fi amestecat cu suc de morcov. Salata de sfeclă fiartă cu hrean rase pe răzătoare, cu puțin ulei și oțet este unul din cele mai bune medicamente pentru bolnavii de cancer, și nu numai.

Morcovii

Morcovii conțin un fitochimical numit falcarinol, care reduce riscul de cancer de colo. Sunt foarte bogați în beta-caroten, un alt antioxidant care stimulează eliberarea de celule care urmăresc și distrug în mod natural celulele canceroase înainte ca acestea să afecteze organismul.

Numeroase studii au arătat că persoanele care iau mult beta-caroten din dietă au un risc mai mic de cancer ( al cavității bucale, al stomacului și tractului intestinal ). Spanacul, pepenele galben și cartofii dulci sunt alte surse excelente de beta-caroten.

Morcovii se pot ronțăi zilnic, cruzi, sau rași în salate, sosuri și alte mâncăruri. Sucul de morcov, mai ales combinat cu sfecla roșie este un bun aliat împotriva cancerului.

Verdețurile

Broccoli și kale sunt considerați regii dietelor anti-cancer. Salata verde și năsturelul sunt alte plante verzi care ajută la detoxifierea corpului, reducerea daunelor asupra celulelor albe de sânge și la prevenirea cancerului.

Năsturelul este eficient în special în prevenirea cancerului la plămâni, datorită unui compus natural numit fenil izoticianat ( PEITC ), care oferă protecție împotriva substanțelor chimice dăunătoare din fumul ded țigară.

Năsturelul mai are un compus care împiedică dezvoltarea cancerului, numit metisulfonilmetan glucozinolat.

Usturoiul

Există foarte multe dovezi că acest aliment joacă un rol important în prevenirea și tratarea cancerului. Usturoiul blochează creșterea celulelor canceroase în mai multe moduri: prin prevenirea modificărilor celulare care duc la cancer, prin stoparea creșterii tumorilor și prin uciderea celulelor maligne.

Doctorul Lin de la Universitatea din California de Sud susține că un consum de 3 căței de usturoi pe zi poate reduce riscul de diferite tipuri de cancer cu 20%.

O meta-analiză a studiilor realizate de acesta arată că 10 căței de usturoi pe săptămână reduce, riscul de cancer de stomac cu 50% și de cancer de colon cu 30%. Alte studii, realizate în anii 80 la Centru Medical de la Universitatea din New York au arătat de asemenea că uleiul de usturoi poate încetini dezvoltarea cancerului de piele.

Conform medicului John Milner de la Institutul de Cancer din Bethesda, Maryland, usturoiul conține un compus numit s-allylcysteine, care stopează metabolică ce provoacă transformarea unei celule sănătoase într-o celulă malignă.

O altă substanță din usturoi care interferează cu capacitatea celulelor canceroase de a se divide ți mutiplica, se numește numit dialil disulfură( DADS ), un compus sulfuros care este bun și pentru inimă și circulație.

Usturoiul conține o altă substanță, numită diali trisulfurică ( DATS ), care este de 10 ori mai puternic decât DADS în uciderea celulelor cancerului pulmonar la oameni. Medicul Milner spune că eficiența acestuia este comparabil cu 5-fluorouracil, un agent utilizat în chimioterapie.

Combinat cu legumele crucifere, usturoiul poate deveni un scut puternic împotriva cancerului. Acesta aromatizează mâncărurile și le dă o savoare aparte.

Fasolea

Pe lângă faptul că sunt foarte bogate în fibre, boabele de fasole au de asemenea proprietăți anti-cancerigene. Statisticile au arătat că incidența cancerului este mai mică la persoanele care consumă des fasole.

Fasolea este foarte bogată în magneziu. Un studiu realizat la Universitatea din Minnesota a arătat că femeile care mănâncă mai multe alimente bogate în magneziu au un risc mai mic cu 23% de a face cancer de colon.

Fasolea conține fitoestrogeni, care, conform unui studiu realizat la Centru de Cancer Anderson din Houston, pot preveni apariția cancerului pulmonar cu 72% la bărbați și cu 41% la femei.

Un alt lucru este că fasolea conține proteine, de aceea poate fi consumată în loc de carne, combinată cu legume sau alte alimente ( orez brun, semințe, grâu, porumb sau nuci, care conțin toți aminoacizii necesari ).

Pătrunjelul

Această este o sursă foarte bună de acid folic, care ne protejează de cancer de colon, cancer cervical și boli cardiovasculare. Pătrunjelul conține de asemenea o cantitate foarte mare de Vitamina C, un alt antioxidant puternic. Pătrunjelul verde poate fi adăugat în salate sau la tot felul de mâncăruri, inclusiv la prepararea sucurilor naturale.

Ceaiul verde

Conform Institutului Național de cancer a Guvernului din SUA, ceaiul verde conține compuși polifenolici, antioxidanți esențiali pentru prevenirea cancerului. Unul din aceștia – epigallocatechin – are un efect protector asupra bolilor.

Sursă