PREOT CARE A UMBLAT DIN CASĂ ÎN CASĂ

Un preot din comunitatea lipovenească de la Târgu Frumos, judeţul Iaşi, a fost diagnosticat  cu Covid-19. El a umblat pe la casele mai multor enoriaşi, alături de dascăl, pentru a împărtăşi credincioşii şi a strânge bani pentru construcţia unei biserici.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a demarat o anchetă epidemiologică pentru a afla cu câte persoane a intrat în contact preotul Nichita Ichim.  Acesta a ieşit pozitiv la un test rapid pe care l-a efectuat duminică, 12 aprilie.

Potrivit „Ziarului de Iaşi”, şi dascălul cu care Ichim a umblat din casă în casă ar fi infectat, cel puţin alte patru persoane – cu care acesta a intrat în contact, fiind diagnosticate cu boala.    „Ancheta epidemiologică a fost declanşată la sfârşitul săptămânii trecute şi urmăreşte stabilirea tuturor contacţilor, izolarea la domiciliu a acestora şi testarea pentru noul coronavirus. Trebuie precizat că în momentul de faţă nu este definitivată lista tuturor celor care au venit în contact cu persoanele confirmate.

Persoanele depistate pozitiv cu noul coronavirus sunt internate în spital, unde li se administrează tratamentul specific”, au precizat reprezentanţii DSP Iaşi. Preotul Ichim a declarat aceleiaşi surse că nu are simptome şi că se simte bine. El a oferit deja o listă de persoane cu care ar fi intrat în contact epidemiologilor de la DSP. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi până marţi, 14 aprilie, preotul nu a primti vreo sancţiune din partea poliţiştilor pentru că a umblat din casă în casă.

Biserica ortodoxă de rit vechi din România este instituţie de cult care nu se află în raporturi de subordonare cu Biserica Ortodoxă Română. La Târgu Frumos, din comunitatea lipovenească aparţin în jur de 700 de persoane.

Preluat: adevaruldeazi.ro