PLANTE protectoare și vindecătoare pentru COLON

Colonul este partea cea mai lungă a intestinului gros – un organ ca un tub, conectat la intestinul subțire la un capăt și la anus de partea cealaltă.

Are un rol extrem de important în ceea ce privește modul în care corpul nostru folosește alimentele pe care le consumăm. Acesta înlătură apa și unii nutrienți și electroliți din alimentele parțial digerate.

Materiile rămase, deșeurile solide numite „scaun”, se mișcă prin colon către rect și astfel sunt eliminate prin anus.

Un colon sănătos va ajuta corpul să elimine mai eficient resturile de mâncare (deșeurile) de care nu mai are nevoie. Scaunul este plin de bacterii, de aceea este important ca acesta să fie eliminat cât mai repede din corp.

Proasta funcționare a colonului poate duce la reabsorbția toxinelor în corp, la  balonare, gaze și dureri sau la boli mai grave, precum colită, sindromul colonului iritabil, colon spastic, polipi sau cancer la colon.

Sănătatea precară a colonului poate fi recunoscută prin câteva simptome: mișcări intestinale rare (constipație), crampe, scaune sângeroase, hemoroizi, diaree, mucus, deshidratare, oboseală, greață, depresie, iritabilitate, limbă încărcată, dureri de cap, halenă, miros corporal.

O dietă bogată în fibre și săracă în calorii, bazată pe multe fructe și legume, este importantă pentru sănătatea generală a organismului, însă mai cu seamă pentru colon.

Unele plante medicinal pot fi de asemenea utile în protejarea și vindecarea colonului. De pildă, ulmul și sucul de aloe vera reduc inflamațiile. Ceaiul de mușețel și sucurile verzi (precum cele din iarbă de grâu) calmează și ajută la repararea daunelor.

Ceaiurile de rozmarin, mentă, cătușnică și semințe de fenicul sunt de asemenea remedii bune pentru sănătatea colonului, îndeosebi pentru reducerea gazelor și a indigestiei.

Semințele de armurariu și păpădia stimulează eliberarea bilei și înmoaie scaunul pentru o mai ușoară eliminare.

Pentru colon este importantă evitarea constipației. Tranzitul intestinal trebuie să fie regulat, iar scaunul trebuie să fie ușor (să plutească) și aproape lipsit de miros.

Alimentele degradate fermentează în intestin, formează gaze și cresc riscul de bacterii dăunătoare, virusuri, paraziți și fungi din colon.

Cele mai bune plante laxative blânde pentru tratarea constipației sunt semințe de in măcinate, semințele de pătlagina și frunzele de răcovină. Utilizarea acestor remedii necesită consumul unei cantități mari de apă, altfel constipația se poate înrăutăți.

Este important să bem multă apă și lichide între mese, să consumăm fructe, legume și leguminoase, mere, ovăz, verdețuri, salate proaspete, broccoli, morcovi, dovlecei, fasole, ceapă, ardei și roșii.

Colonul are nevoie de apă pentru a menține scaunul moale și ușor de eliminat. Cei care consumă multă pâine, paste sau brânzeturi pot lua câte 1 linguriță de sare amară (Epsom) cu puțin suc de lămâie. Sarea va trage apă în colon și va furniza umezeala necesară. Este important să beți multă apă, întrucât sarea poate deshidrata corpul.

Preluat: https://lataifas.ro//