Piftie de curcan. Reteta.

Ingrediente: 2 aripi de curcan, 1 pulpa inferioară, 1 ceapă mare (sau 2 potrivite), 1 morcov mare (sau 2 potriviţi), 2 căpăţâni mari de usturoi (sau 3 normale), un plic de gelatină, 5 litri apă, sare se adăugă ca la orice mâncare, spre sfârşit, când e carnea aproape fiartă.

Mod de preparare: 1. Se pune carnea la fiert, împreună cu ceapă şi morcovul, în circa 7 litri de apă. Se dă focul mare şi se spumuieste bine vasul, apoi se dă focul încet şi se lăsa aşa circa 3 ore. Semnul că a fiert carnea este când aceasta se desprinde de pe os (se vede foarte bine la pulpa inferioară). Atunci se adăugă sarea, după gust. Trebuie să mai rămână circa o treime din apă în urma fierberii.

2. După ce a fiert, carnea este scoasă, lăsată la răcit, apoi tăiată bucăţele şi pusă în vase (boluri, tăvi, etc). Se poate pune şi morcovul fiert, tăiat rondele…

3. În momentul în care apa în care a fost carnea devine călduţă se pune în ea usturoiul şi se scot morcovul şi ceapă. : se pune o picătură de apă din cratiţă pe degete. Dacă este lipicioasă, nu trebuie să-i mai adăugaţi gelatină. Dacă doriţi să-i puneţi şi gelatină, atunci aceasta trebuie preparată într-un pahar cu apă rece şi adugata în apă călduţă (să nu fie fierbinte, căci se opăreşte gelatină).

4. Ultima operaţiune înainte de punerea în vase este „vânturarea” (adică apa se mută dintr-o oală în alta de vreo 3 ori, pentru „limpezire”) 5. Apoi apa se trece prin strecurătoare şi se pune în vasele cu carnea şi se lasă la răcit.

Preluat: https://sfaturi-idei-si-povesti-despre-viata.ro/