Oțet de trandafiri – cu numeroase utilizări pentru sănatate

Un lesc atât de atractiv și ușor de făcut în casă, cu numeroase utilizări pentru sănătate. Dacă vă bucurați de o abundență de trandafiri în grădină sau în curte, nu ezitați să încercați această rețetă.

Oțetul de trandafiri se face din petale proaspete, deoarece parfumul și culoarea preparatului vor fi mult mai intense. Cu toate acestea, puteți folosi și petale uscate.

În scop medicinal se folosesc doar două specii de trandafir:

  1. trandafirul de dulceață ( Rosa centifolia )
  2. tranfafirul de lună sau trandafirul de Damasc ( Rosa Damascena )

Se recoltează când trandafirii sunt înfloriți complet. Se strâng petalele, înlăturându-se porțiunile albe de la baza florilor.

Oțet de trandafiri – rețetă

Puneți 1 cană de oțet de mere la încălzit într-un ibric. Nu trebuie sa fiarbă, ci doar să ajungă la punctul de fierbere.

Între timp, luați un borcan de sticlă curat și umpleți-l pe trei sferturi cu petale de trandafiri, fără a le îndesa. Turanți peste ele oțetul fierbinte și apăsați-le cu o lingură pentru a le scunfunda bine în lichid.

Puteți folosi și oțet rece, însă cel fierbinte stimulează procesul de infuzare și ajută la colorare mai rapidă a lichidului.

Puneți capacul și înfiletați-l cât mai strâns. Unii autori recomandă utilizarea unui capac de plastic sau acoperirea gurii borcanului cu o folie de plastic dacă se folosește un capac de metal.

Așezați borcanul într-un loc întunecos din casă și lăsați petalele de trandafir la măcerat 2 săptămâni.

Strecurați oțetul și păstrați-l într-o sticlă, într-un loc ferit de lumina directă a soarelui.

Oțetul de trandafiri – utilizări

Pe lângă faptul că are o culoare foarte plăcută, oțetul de trandafiri are numeroase întrebuințări.

  • datorită efectelor sale răcoritoare, poate fi aplicat pe pielea inflamată sau înțepată de insecte;
  • este de asemne benefic pentru mâncărimi, zgârieturi, răni ușoare; la copiii mâncărimi, oțetul de trandafiri ( 1 parte ) se diluează cu 10 părți de apă; se înmoaie o cârpă în soluție și se aplică pe zona afectată, fară a se freca pielea;
  • diluați 1 parte de oțet cu 3 părți de apă într-o sticlă cu pulverizator; păstrați soluția la frigider și aplicați pe pielea de arsuri solare; răcorește și calmează usturimea;
  • poate fi folosit pentru rozacee:
  • aplicați-l pe tâmple pentru calmarea durerilor de cap;
  • folosiți-l sub formă de frecții pentru scăderea febrei;
  • poate fi folosit la căderea părului;
  • atenează dureri reumatice, dacă este folosit la frecții;
  • poate fi utilizat în caz de leșin.

Sursa