Obișnuiești să mănânci iute? Acestea sunt efectele asupra organismului

Ardeiul iute, usturoiul, chili, turmericul au gust intens şi conferă o mulţime de beneficii pentru organism. Iată care sunt cele mai relevante! 

Inimă. Statisticile arată că, în ţările unde mâncarea tradiţională se bazează pe condimente şi alimente picante, se înregistrează mai puţine cazuri de boli de inimă. Una dintre principalele explicaţii este legată de faptul că chili din mâncare favorizează reducerea nivelului de colesterol ”rău“, în timp ce luptă cu inflamaţiile şi previne apariţia bolilor de inimă. Mai mult, scade şi valoarea tensiunii arteriale. Ardeii chili conţin vitaminele C şi A, care pot întări pereţii inimii. Senzaţia de căldură produsă de ei măreşte fluxul sangvin şi, astfel, presiunea sângelui se normalizează. 

Slăbit. Există numeroase studii în acest sens, care sugerează că alimentele condimentate favorizează arderea rapidă a caloriilor. Concluziile cercetărilor sugerează că senzaţia de căldură produsă de ardeii iuţi poate intensifica activitatea metabolismului cu până la 5% şi creşte cu până la 16% procesul de ardere a grăsimilor. Mai mult, când mănânci picant, scade nevoia de a ronţăi ceva sărat sau de a consuma dulciuri.

Digestie. În cazul în care ai un tranzit lent, ardeiul iute este salvatorul tău! El te va ajuta să digeri mai bine şi uşor hrana şi va stimula apetitul.

Stres. Când ai o perioadă grea, stresantă, adaugă în mâncare condimente şi alimente picante, cum sunt ardeii iuţi. Starea de spirit ţi se va modifica în foarte scurt timp. Alimentele picante pot stimula creşterea cantităţii de hormoni responsabili cu buna dispoziţie. Dacă alegi ardeii iuţi, capsaicina (substanţă care dă gustul picant) te va ajuta să ai parte de hormonul plăcerii, deoarece ajută la producerea serotoninei şi în felul acesta te vei odihni mai bine şi vei uita de celebrele dureri de cap.