O farmacie întreagă într-o singură plantă – Beneficiile uriașe ale cimbrului pentru sănătatea noastră

Cimbrul este mai mult decât o plantă pe care o putem folosi în bucătărie ca pe un delicios ingredient. Acest condiment are numeroase beneficii pentru sănătatea noastră.

Mai jos vă prezentăm câteva moduri prin care vă puteți menține mai sănătoși cu ajutorul cimbrului.

Conform unui studiu, s-a descoperit ca uleiul de cimbruThymus vulgaris – prezintă o puternică activitate împotriva bacteriilor Staphylococcus, Enterococcus, Escherichia și Pseudomonas.

În plus, uleiul de cimbrișor combate și bacteriile rezistente la antibiotice, lucru foarte important ținând cont de creșterea actuală a numărului acestora.

Proprietatea antibacteriană a cimbrului transforma această plantă într-un excelent remediu pentru igiena orală.

Încercați să amestecați o picătură de ulei de cimbrișor cu apă călduță și folosiți compoziția pe post de apă de gură.

Cyclooxygenase-2 (COX-2) este o enzimă ce are un rol cheie în răspunsul organismului la inflamații. În urma unui studiu recent s-a descoperit ca uleiul esențial de cimbrișor conține COX-2 în proporție de 75%.

Proprietățile anti-inflamatoare al cimbrului ajută și la combaterea diverselor dureri locale. Pentru prepararea remediului să amestecați câteva ulei de cimbru cu un ulei de masaj normal și să aplicați pe zona care simțiți durerea. Acest remediu poate fi folosit pentru tratarea durerilor de mușchi, a durerilor de cap și a inflamațiilor.

Un alt studiu s-a făcut pe câțiva șoricei de laborator cărora li s-a dat un supliment de cimbru. Rezultatul a fost ca nivelul de oxidanți al șoarecilor era la același nivel cu cel al șoarecilor mai tineri, grație cimbrului. În plus, șoarecii au înregistrat și un nivel mai ridicat de Omega 3. După cum știm cu toții. Omega 3 ne ajută la protejarea funcției și a sănătății mentale pe măsura ce înaintăm în vârstă.

Tinctura de cimbru este extrem de eficientă în distrugerea bacteriei care cauzează apariția acneei.

Pentru a obține tinctura de cimbru umpleți o sticlă de jumătate de litru cu flori de cimbru de câmp, turnați alcool/țuică/vodcă sau rachiu de secară/fructe de +-40% alcool până se umple sticla și lăsați soluția la soare timp de 14 zile. Se strecoară și se păstrează în sticle mici, închise la culoare, departe de lumina și căldură.

Se utilizează pentru ștergerea frecventă a tenului dimineața și seara, cu un disc demachiant. Tinctura de cimbru are un puternic efect antibiotic și cicatrizant.

Extractul de cimbrul ajută la distrugerea celulelor canceroase atât în cazul pacienților cu cancer de sân cât și în cazul celor cu cancer la colon. S-a dovedit ca uleiul esențial de cimbru ucide până la 98% din celulele cancerului la sân.

Extractul de cimbru și extractul de frunze de iederă reduc considerabil tusea și alte simptome ale bronșitei acute.

Este recomandat să beți ceai de cimbru atunci când tușiți sau când aveți durere în gât. De asemenea, puteți adăuga două picături de ulei de cimbru într-un recipient cu apă fierbinte și inhalați aburul.

Cimbrul sălbatic numit și Tymus Serphyllum și cimbrul Hymalaian, Trymus lineraris Benth, echilibrează tensiunea arterială și ajută persoanele suferinde de hipertensiune.

Sursă