Nu rataţi sezonul CICORII! Stimulează funcțiile digestive, hepatice şi pancreatice şi ajută la eliminarea TOXINELOR din organism

Beneficiile acestei plante sunt cunoscute şi apreciate de aproape un mileniu. Din cele mai vechi timpuri a fost utilizată ca tonic pentru ficat şi ca agent detoxifiant.

Toate părțile plantei proprietăți au medicinale, însă rădăcina este cea mai valoroasă din punct de vedere terapeutic.

Cicoarea calmează nervii și linişteşte stomacul deranjat, reglează bătăile inimii şi ajută în tratamentul paraziților intestinali, constipaţiei, gutei, osteoartritei, diabetului şi a multor alte boli.

Acțiunea benefică asupra tractului digestiv se datorează conținutului de inulină, un compus care stimulează efecte probiotice.

Radacina de cioare are efecte antibacteriene. Este bogată în calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, cupru, zinc, pectină, colină, substanțe amare, taninuri, săruri minerale, vitaminele C, B, K și P, cumarine, acizi fenolici (acid cafeic, acid ferulic, esteri, acid quininc), flavonoide, ulei esențial şi răşină.

Rădăcinile de cicoare se scot din pământ toamna, în perioada septembrie-octombrie, şi din nou primăvara, în perioada martie – aprilie.

Acestea se spală bine, se despică în fâşii subţiri şi se lasă la uscat în locuri călduroase și bine aerisite, până devin casante. Se păstrează în punguțe de hârtie sau săculeți de pânză.

Florile conțin antocianini, pigmenții care dau florilor culoarea albastră. Acestea se culeg în perioada iulie-septembrie, iar frunzele în perioada martie-aprilie.

Frunzele proaspete și zdrobite erau folosite sub formă de cataplasme pentru umflăturile pielii şi vindecarea rănilor. Acestea pot fi adăugate şi în salate.

Cicoarea creşte peste tot, câmpie și la munte. O vedem în fânețe, pe pajişti, la margini de drum, pe terenurile virane. Trebuie culeasă din zone curate, ferite de agenți poluanţi. Planta se poate găsi și la magazinele naturiste.

Infuzia de cicoare se prepară din flori şi frunze. Se folosesc 2 lingurițe de plantă la 1 cană de apă clocotită. Se lasă 5 minute, apoi se strecoară. Se bea călduţ, cu 1 oră înainte de micul-dejun şi de cină.

Este recomandat în dureri de stomac, afecţiuni ale ficatului, dureri reumatice, febră. Ceaiul de cicoare are efecte coleretice şi diuretice. Stimulează secrețiile digestive, biliare și pancreatice, funcțiile hepatice şi renale şi tranzitul intestinal.

Are proprietăți antispastice intestinale, colagoge, hipoglicemiante, antidiabetice și antioxidante.

Contraindicaţii şi precauții

Nu folosiți cicoare pe perioada sarcinii, deoarece poate stimula sângele în zona pelviană, favorizând pierderea sarcinii. Planta este de asemenea contraindicată persoanelor suferă de ulcer şi care gastrită hiperacidă.

Nu trebuie depăşită doza de 100 g pe zi.

Sursa