Nu mai mâncați acest fruct dimineața, pe stomacul gol! Greșeala pe care o face toată lumea

Deși toată lumea cunoaște zicala ”un măr pe zi ține doctorul departe”, majoritatea oamenilor preferă să consume zilnic un alt fruct, la fel de popular. Nu mai trebuie spus că mulți consumă dimineața, la micul dejun, banane.

Motivul? Bananele sunt moi, gustoase și pot fi combinate cu ușurință într-o varietate de rețete delicioase, fie că este vorba de un smoothie de banane cu unt de arahide sau de clătite cu banane. Pe cât de delicioase sunt în combinație cu alte alimente, bananele sunt consumate cu succes și ca atare. Dar cât de bine este să mâncăm banane pe stomacul gol?

Potrivit Wellandgood, există voci care avertizează asupra efectelor secundare ale consumului de banane, dacă sunt mâncate pe stomacul gol.

Beneficiile bananelor
Bananele sunt un aliment-minune, fiind un fruct hrănitor, delicios și mai ales accesibil. „Bananele sunt foarte bogate în potasiu, unul dintre electroliții esențiali pentru funcțiile corpului, cum ar fi echilibrul pH-ului, echilibrul apei în corp, tensiunea arterială, digestia și chiar contracția musculară”, spune dieteticianul Jannifer Maeng.

Bananele conţin pectină, o fibră solubilă care ajută la normalizarea tranzitului și de asemenea sunt o sursă de fructooligozaharide, un compus prebiotic care hrăneşte bacteriile bune din colon. Aceste bacterii benefice produc vitamine şi enzime digestive care îmbunătăţesc capacitatea noastră de a absorbi nutrient. Nu în ultimul rând, sunt o sursă foarte bună de vitamine, B6 şi C.

Ar trebui să mănâncăm banană pe stomacul gol?
Se pare că acest lucru depinde de durata de valabilitate a bananei. Maeng spune că bananele conțin amidon mai rezistent (cum ar fi fibrele). „Pe măsură ce banana se coace, conținutul de fibre scade și astfel ar putea să vă crască glicemia sau să aveți o ușoară oboseală”, explică ea.

Mâncatul unei banane pe stomacul gol, la prima oră, nu este o idee grozavă, potrivit lui Maeng. „Corpul crește în mod natural zahărul din sânge dimineața și, dacă nu sunteți diabetic, corpul va produce mai multă insulină pentru a vă echilibra glicemia”, explică ea.

„Din acest motiv, nu este deloc indicat ca pe stomacul gol să fie consumate alimente bogate în carbohidrați simpli și cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi bananele”, adaugă ea.

Bananele au și un efect antiacid care protejează împotriva ulcerului gastric.

Cel mai bun mod de a consuma banane
Asta nu înseamnă că nu putem mânca niciodată banane. Cel mai bine ar fi să le combinăm cu alte alimente și să le consumăm la momentul potrivit pentru a evita un efect nedorit de oboseală. Se spune că o banană mâncată seara ne poate ajuta să dormim mai bine.

„Fibrele, proteinele și grăsimile pot ajuta la încetinirea absorbției zahărului în organims, prevenind creșteri ale zahărului din sânge”, explică Maeng. „Uneori, corpul poate produce prea multă insulină în urma unei mese bogate în carbohidrați, ceea ce face ca glicemia să scadă prea mult. Această reacție poate duce la o poftă mai mare de zahăr, pe măsură ce corpul încearcă să readucă glicemia la un nivel sigur.”

Prin urmare, spune ea, data viitoare când vreți să mâncați banane dimineața, ar fi bine să le asociați cu unt de arahide sau să le amestecați în smoothie-uri.

Sursa