Nu există „coincidențe” sau noroc purtarea de grijă a lui Dumnezeu

Noi oamenii, avem obiceiuri de a crede în coincidențe, și de a spune deseori că în cutare împrejurate am avut „noroc”, fără să vedem în această bună chivernisire a lui Dumnezeu în viața noastră.

Lucrurile nu se petrec așa, la întâmplare în viața noastră. Totul este rânduit de Dumnezeu, Care caută întotdeauna să n ajute, să ne apere și să ne arate calea mântuirii. Planul de mântuire a lui Dumnezeu se numește „pronie” sau „providență” ( forță divină ), și nu noroc.

În loc să zicem că am avut noroc, să zicem : ” M-a ajutat Dumnezeu!” Făcând așa, Dumnezeu ne va deschide ochii să înțelegem cum lucrează El în viața noastră, și cum le rânduiește pe toate în chip minunat.

Părintele Paisie Aghioritul spunea că ” diavolul aruncă cenușă în ochii omului, ca să vadă purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Pentru că atunci când omul va vedea purtarea de grijă a lui Dumnezeu, i se va înmuia inima sa de granit, va deveni sensibilă, și va explora în slavoslovire, lucru ce nu-i convine diavolului”.

Dumnezeu pe toate le iconomisește spre folosul nostru. El vede nevoile, dorințele noastre, și atunci când ceva este spre binele nostru, ni-l dă. Atunci când cineva are nevoie de ajutor în ceva, Hristos și Maica Domnului îl ajută.”

Trebuie doar să ne predăm pe noi înșine purtării de grijă a lui Dumnezeu, și vom simți dragostea și ajutorul Lui.

Noi însă gândim rațional, și credem că pe toate le reușim numai cu puterea și strădania noastră.

Am găsit și această istorisire pilduitoare, care ne arată cum lucrează Dumnezei, și uneori, un accident sau o întâmplare care nouă ni se pare nefastă, poate aduce mult folos, fiind îngăduită de Dumnezeu pentru a ne apăra de ceva, sau pentru un scop pe care noi nu-l vedem atunci:

Atunci când ni se strică mașina, sau stăm foarte mult timp în trafic, sau ni se întâmplă altceva neprevăzut, să nu ne supărăm, ci să zicem în sinea noastră: ” Cu siguranță Dumnezeu vrea să mă apere de ceva rău”. Astfel, inima noastră se va umple de pace, încordarea va dispărea, și ne vom întări credința în pronia lui Dumnezeu.

Sursă