Medicul ne explică ce este limfadenita cervicală și de ce apare.

Ce poate semnala limfadenita cervicală și care sunt simptomele bolii, a spus Elena Korneeva, medic generalist la Centru de Medicină de Familie Graal, cititorilor Surgut Tribune.

La ce servesc ganglionii limfatici în corpul nostru?

  • Ganglionii limfatici curăță organismul de toxine atât interne cât și externe, produc celule imunitare pentru a proteja împotriva virușilor și bacteriilor.

Și dacă ganglionul este inflamat, acesta servește ca un semnal că ceva nu este în regulă cu organismul?

  • Da, asta indică faptul că există o anumită sursă de infecție în organism, inflamație, deoarece ganglionii limfatici sunt primii care reacționează la probleme cu organismul, modificări ale sistemului imunitar sau apariția unui fel de infecție.

Care sunt simptomele limfadenitei cervicale?

  • Există un curs acut și cronic al bolii – inflamație prelungită a ganglionilor. Dacă o persoană are limfadenită acută, atunci o senzație dureroasă va apărea în gât într-o anumită zonă, poate fi detectată prin palpare. Este posibilă înroșirea acestei zone, pot apărea simptome generale: febră, cefalee, secreții nazale, slăbiciune.

Limfadenita cronică este un proces inflamator pe termen lung, de exemplu, acest lucru se întâmplă cu cariile. Dacă o persoană și-a neglijat dinții și nu îi tratează, atunci ganglionii limfatici se pot inflama. Și cu un astfel de curs cronic al bolii, o persoană nu experimentează nicio senzație, el poate găsi pur și simplu un fel de minge mobilă pe gât, care nu este întotdeauna dureroasă sau sensibilă. Pot exista sau nu alte simptome.

Ce cauze pot provoca apariția limfadenitei cervicale?

  • Ganglionii limfatici cervicali sunt cel mai adesea afectați de inflamația urechii, amigdalelor, mucoasei nazale, rinită, inflamație fungică a mucoasei bucale, care se poate dezvolta pe fondul utilizării prelungite a antibiotice, precum și inflamația cronică a dentiței. Ei bine, ganglionii limfatici măriți sunt de obicei alarmanți în legătură cu bolile oncologice ale organelor. Prin urmare, este necesar să acordați o atenție deosebită acestor semnale corporale.

Și de ce sunt periculoși ganglionii limfatici inflamați dacă tratamentul nu este început la timp?

  • Dacă este lăsat netratat, pot apărea complicații, se dezvoltă adesea flegmon – fuziune purulentă a acestui ganglion limfatic, un abces. Și apoi sunt folosite metode complet diferite de tratament. Este periculos în raport ci întregul organism, până la sepsis. Se recurge la metoda chirurgicală de tratament în ultima instanță, dacă a început un abces, nodul crește brusc, se îngroasă, dureros, temperatura crește, în alte cazuri, se efectuează terapie antiinflamatoare sau antibacteriană, în funcție de cauză, De inflamație a ganglionilor limfatici. Dar mai întâi trebuie să stabiliți sursa care provoacă inflamația.

Cine este expus riscului de această boală?

  • Cel mai adesea, limfadenita cervicală afectează persoanele cu imunitate redusă, care suferă de tuberculoază sau, în general, suferă adesea de boli virale. Cei care lucrează în aer liber sunt expuși riscului de inflamație a ganglionilor limfatici din cauza hipotermiei frecvente. De asemenea, sunt expuse riscului și persoanele care au probleme cu tractul gastro – intestinal și probleme cu cavitatea bucală, cu carii avansate – de multe ori este cauza inflamație, de aceea este important să se monitorizeze starea dințiilor.

Ce metode de diagonisticare sunt folosite?

  • Inflamația ganglionilor limfatici cervicali este ușor de detectat prin palpare. Dar dacă doriți să vedeți starea lor: doar inflamație sau purulentă atunci este deja prescrisă o ecografie sau un RMN. Ecografia este cea mai accesibilă modalitatea de a vedea dimensiunea, structura, alimentarea cu sânge a ganglionului limfatic, prezență modificărilor patologice.

Care sunt metodele de prevenire a limfadenitei cervicale?

  • Ca măsură preventivă, vă pot recomanda un stil de viață sănătos, creșterea imunității, atenție la condiția fizică, practicarea sportului. Asigurați-vă că consumați vitamine de sezon – fructe și legume. Și trebuie să te îmbraci sezonier. În funcție de vreme.

Sursa