Măsurile luate de BOR în contextul epidemiei de Covid-19

Nu se mai țin slujbe în lăcășurile de cult, ci doar în aer liber. Ba mai mult, preoții din toată țara au fost îndemnați să le amâne, dacă nu sunt urgențe.

Inclusiv bisericile au luat act de măsurile impuse de autorități atât timp cât România este în stare de alertă. Duminică, oamenii care vor merge la Liturghie vor sta afară.

De altfel, Sfântul Sinod, adunarea înalților prelați din Biserica Ortodoxă Română, respectă măsurile impuse de autorități și au decis, astfel, ca slujbele religioase să se desfășoare doar în aer liber, lângă lăcășul de cult, în apropierea acelor altare de vară sau în pridvorul bisericilor.

De altfel, la o slujbă, chiar dacă este afară, nu au voie să participe mai mulți de 100 de credincioși în același timp, iar oamenii care se află în același loc trebuie să păstreze o distanță de minimum un metru unul față de celalalt.

Mai mult, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au anunțat că chiar dacă bisericile vor rămâne deschise, în interior se pot citi doar rugăciuni individuale, iar preoții pot spovedi, de exemplu, doar individual. Adică va intra o singură persoană în biserică.

Toate slujbele care nu sunt urgente vor fi amânate, spre exemplu Sfeștania – acea rugăciune de binecuvântare a caselor.

Toate aceste măsuri se aplică de astazi, iar Patriarhia Română roagă preoții să dea dovadă de realism, să acționeze în conformitatea cu situația din România și să îndemne spre preotecția credincioșilor.