Măslinele au efecte protectoare asupra oaselor și ajută la prevenirea osteoporozei

Știați că măslinele au efecte protectoare asupra oaselor? Un grup de cercetători din Malaezia a descoperit că măslinele pot ajuta la prevenirea osteoporozei.

Rezultatele recenziei lor au fost publicate în 2016 în ”Internațional Journal of Environmental Reserch and Public Hearth”.

Hemeostazia oaselor este reglată de un proces de remoderale în care sunt implicate trei tipuri de celule osoase;

  • osteoblastele ( care contribuie la formarea oaselor );
  • osteoclastele ( care induc resorția osoasă )
  • osteocitele ( care mediază remodelarea osoasă )

Osteoporoza apare atunci când intervine o dereglare în procesul de remodelare osoasă. Mai exact, când rata de resorbție osoasă este mai mare decât rata de formare osoasă. Rezultatul este pierderea osoasă.

Osteoporoza se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale sistemului osos. Constituie o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, deoarece este asociată cu un risc crescut de fracturi și complicații.

Incidența osteoporozei crește odată cu vârsta. Cu toate acestea, degenerarea scheletului poate fi încetinită cu ajutorul unei alimentații sănătoase.

Unele alimente conțin compuși care cresc densitatea minerală osoasă și protejează oasele de boli. Un bun exemplu în acest sens sunt măslinele.

Lactatele și verdețurile sunt importante pentru sănătatea oaselor, însă există și alte alimente care pot avea efecte anti-osteoporoză. În general, alimentele bogate în antioxidanți protejează celulele și țesuturile corpului de îmbătrânirea prematură.

Măslinele conțin polifenoli care pot îmbunătăți sănătatea oaselor.

Autorii au revizuit mai multe studii pe celule, pe animale și pe oameni. Acestea au arătat că măslinele, uleiul de măsline și polifenolii din ele au efecte protectoare asupra scheletului.

Experimentele pe femele șobolan ovariectomizate au arătat că măslinele cresc densitatea minerală osoasă, rezistența biomecanică a oaselor și markerii de deteriorare a oaselor.

Nu se cunosc încă mecanismele și căile moleculare de acțiune ale măslinelor. Dar se presupune că beneficiile lor se datorează faptului că atenuează inflamația și stresul oxidativ.

Nu doar hormonii sexuali aflați în declin contribuie la dezvoltarea osteoporozei. Dieta, stresul oxidativ și inflamația au de asemenea un rol în patogeneză acestei boli.

Testele pe celule arată că antioxidanții din măsline sporesc proliferarea pre-osteoblastelor ( celulele formatoare de os ) și reduc formarea celulelor similare osteoclastelor ( celulele care distrug țesutul osos ).

Studiile umane au dezvăluit că un consum zilnic de ulei de măsline ajută la prevenirea declinului densității minerale osoase.

Sursa