Mașina care merge 5.000 km cu 2 L de APĂ – Invenția unui inginer român

Gheorghe Bordeianu (50 ani) este inginer TCM si a lucrat 20 de ani in fabrica de avioane din Bacau. A pierdut deja numarul inventiilor brevetate pentru ca nu are bani sa plateasca taxa de intretinere la OSIM pentru fiecare dintre ele. Crede ca sunt peste 100, majoritatea in domeniul masinilor unelte si a motoarelor.

Cea mai draga dintre descoperiri ii este generatorul de ioni care separa hidrogenul de oxigen, un dispozitiv care, atasat motoarelor clasice, inlocuieste alimentarea cu benzina sau motorina. Ambitia inginerului bacauan este acum sa-si construiasca propria fabrica de producere a dispozitivului revolutionar.

”Brevetul l-am obtinut in 1985, iar invetia este acum in curs de omologare la Institutul de Motoare termice din Graz- Austria. Omologarea are trei etape, iar eu ma aflu acum la ultima dintre ele. Imediat cum o obtin vreau sa infiintez in Bacau o fabrica de productie in serie a dispozitivului”, ne-a explicat Gheorghe Bordeianu.

Masina lui Gheorghe Bordeianu, un Cielo cumparat la mana a doua din Spania, nu ramane in pana de combustibil decat o data la 60 de zile. ”Orice lichid s-ar pune in motor, cu trei litri se poate merge si 5.000 de kilometri. Masina pe care am montat dispozitivul consuma inainte 10 litri de benzina la suta de kilometri”, a mai explicat Bordeianu