Marea Neagră, cel mai mare bazin de apă salmastră al lumii: „Axaina” a fost prima denumire

Oceanul Atlantic are , mai multe mări marginale și închide. Marea Neagră este una dintre mările marginale ale Atlanticului și a 13-a mare ca mărime a oceanului. Se întinde pe o suprafață 423.488 km² și are un volum de 547.000 km3.

Marea Neagră, situată între sud-estul Europei și vestul Asiei, este un corp de apă fascinant, iar în adâncurile sale întunecate se ascund povești vechi de secole.

De la caracteristicile sale geografice unice, până la istoria sa bogată și ecosistemul său divers, Marea Neagră a fost o sursă de mituri timp de secole.

De la legătura sa cu civilizațiile antice până la rolul său de destinație turistică populară. Marea Neagră are un farmec care nu poate fi contestat.

Unde este situată Marea Neagră?

Marea Neagră se află între continentele Asia și Europa. Este delimitată la vest de Peninsula Balcanică din sud-estul Europei, la est de Caucaz, la nord de câmpiile est-europene și la sud de Anatolia din vestul Asiei. Bazinul hidrografic al Mării Negre drenează mai multe țări, inclusiv cele șase țări care îi împart coasta.

Marea este mărginită la nord de Rusia și Ucraina, la sud de Turcia, la vest de Bulgaria și la este de Georgia. România are, de asemenea, o deschidere către Marea Neagră.

Marea Neagră are o linie de coastă de aproximativ 5,800 de kilometri. Rusia are cea mai lungă linie de coastă a mării (2.300 km ), urmată de Turcia ( 1,329 km ) și Ucraina ( 1.282 km ).

Cu o adâncime maximă de 2.212m, această mare interioară este un punct de întâlnire pentru fluviul Dunărea, Bugul de Sud, râul Nipru, Rioni, și Nistru.

Marea Neagră se leagă de Marea Mediterană prin stâmtoarea Bosfor și apoi prin Marea Marmara și strâmtoarea Dardanele. Marea Neagră este conectată la Marea Egee și Marea Cretei înainte a se întâlni cu Marea Mediterană.

Originea numelui său

Inițial, Marea Neagră s-a numit „Axaina”, adică „albastru închis”, denumire dată de cimerieni.

În antichitate, oamenii făceau referire la acest corp de apă pur și sumplu cu denumirea de „mare”. Cu toate acestea, chiar înainte de colonizarea greacă, grecii antici au numit-o „Marea Inospitalieră”, deoarece țărmurile sale erau locuite de triburi ostile, iar în apele sale învolburate era, de asemenea dificil de navigat.

Cu toate acestea, după ce regiune Pontus a fost colonizată de către milesieni și inclusă în civilizația greacă, marea a fost redenumită „Pontos Euxeinos” adică „Marea primitoare”.

Odată cu ocuparea peninsulei grecești de către romani, numele mării a fost înlocuit cu Mare Scythicum. În timpul Imperiului Roman de Răsărit, Marea Neagră s-a numit Megali Thalassa ( „Marea ce mare” ).

Există numeroase ipoteze cu privire la motivul pentru care marea a fost numită în cele din urmă „Marea Neagră”. Una dintre ipoteze este culoarea închisă a apei mării.

Această culoare închisă se formează atunci când animalele și plantele moarte și epavele navelor rămân sub apă pentru o perioadă lungă de timp. Din cauza concentrației ridicate de hidrogen sulfurat, pe aceste obiecte și cadavre se formează un material organic ( nămol negru ), ceea ce conferă apei culoarea neagră. O altă teorie este aceea că numele de „neagră” i-a fost dat de marinari, care au observat că marea devenea neagră în timpul furtunilor puternice din timpul iernii.

Documentele istorice sugerează că, în perioada Imperiului Otoman, Marea Neagră a primit numele precum Bahr-e Siyah sau Karadeniz, ceea ce înseamnă „Marea Neagră” în turca otomană.

Mai multe ipoteze sugerează mai multe motive care stau la baza originii numelui Mării Negre. Potrivit unui argument, furtunile din timpul iernii fac ca apa din Marea Neagră să pară neagră, ceea ce i-a determinat pe marinari să o numească Marea Neagră.

În mitologia greacă antică, se credea că Marea Neagră este casa zeului mării Poseidon și a legendarelor amazoane. Aceste mituri și povești au sporit farmecul acestei mări.

Insulele din Marea Neagră

În Marea Neagră există numeroase insule de diferite mărimi. Insulele sunt administrate de diferite țări riverane, prin care Rusia, Bulgaria, Turcia, România, Ucraina, Georgia. Ucraina are cel mai mare număr de insule în Marea Neagră, inclusiv cea mai mare insulă a mării.

Cea mai mare insulă din Marea Neagră este insula Dzharylhach din Ucraina. Aceasta se întinde pe o suprafață de aproximativ 56 km² și are o lungime de 42 km.

Insula este renumită pentru izvoarele sale minerale și plajele de nisip. Pe lângă izvoare, peste 400 de mici lacuri sărate sunt împrăștiate pe teritoriul său. Dzharylhach are o floră și o faună unice, care au fost conservate. Insula și golful din apropiere fac parte din Parcul Național Natural Dzharylgach. În afară de Dzharylgach, alte insule ale Mării Negre din Ucraina sunt Insula Șerpilor, Berezan, Nova Zemlia și Insula Lebedelor.

Cea mai mare insulă din Marea Neagră de pe teritoriul Bulgariei este insula Sfântul Ivan, cu o suprafață de aproximativ 0,7 km² și situată în apropierea orașului Sozopol.

Orașul este separat de Insula Sfântul Petru, o altă insulă bulgară din Marea Neagră. Insula Sfântul Ivan este, de asemenea, cea mai înaltă insulă bulgară din mare, aflându-se la 33 de metri deasupra nivelului mării. Alte insule din Marea Neagră din Bulgaria sunt Sfântul Cyricus, Sfânta Anastasia, Sfântul Toma și Insula Păsărilor.

Rusia, Turcia și România au puține insule în Marea Neagră. Printre insulele României se numără Insula K și nou formată Insula Sacalin. Rusia administrează insulele Sudjuk, Utrish și Krupinin, în timp ce insulele turcești sunt Ketfen, Amasra, Oreke și insula Giresun.

Viața marină și zonele protejate

Marea Neagră are un bogat patrimoniu natural, reflectat de ecosistemul marin activ. Majoritatea speciilor marine din Marea Neagră sunt adaptate la condiții salmastre ( apa are o salinitate scăzută – în medie 16-18 grame de sare pe litru față de 34-37 în alte țări și oceane ), bogate în nutrienți.

Marea Neagră prezintă mai multe grupe de fitoplancton, inclusiv diatomee, cocolitofori și dinoflagelate. Aceste fitoplanctonuri sunt surse importante de hrană pentru diverse specii marine. Pe litoralul românesc al Mării Negre au fost identificate 131 de specii de pești, pe litoralul bulgăresc 187, turcesc 167, ucrainean 155, rusesc 112, și pe cel georgian 110 specii.

Activitățile umane, inclusiv poluarea și așezările de-a lungul țărmului mării, au afectat negativ ecologia sa. Aceste activități au dus la un declin semnificativ al unor specii. Delfinii sunt pe cale se dispariție în Marea Neagră.

În 1992, cele șase țări riverane Mării Negre au ratificat o convenție privind protecția Mării Negre, cunoscută sub numele de Convenția de la București. Convenția a urmărit reducerea riscului de dispariția a speciilor marine și conservarea habitatelor marine și de coastă. Unul dintre obiectivele convenției a fost crearea unei rețele de zone marine protejate (AMP). Printre ariile protejate existente se numără Rezervația naturală Kaliakra și Parcul Natural Ropotamo din Bulgaria precum și Biosfera Deltei Dunării din România.

Marea Neagră este cea mai mare structură acvatică anoxică din lume

Una dintre cele mai interesante date despre Marea Neagră este apa anoxică, la adâncimi mari. Mai exact, există o absență semnificativă de oxigen în apă.

Marea Neagră este cel mai mare corp de apă cu un bazin meromictic, ceea ce înseamnă că mișcarea apei între straturile inferioare și superioare ale mării este un fenomen rar întâlnit oriunde în lume.

Acest lucru creează o diferență de temperatură considerabilă între aceste straturi, ceea ce face ca straturile inferioare să fie complet lipsite de oxigen și inactive.

În același timp, Marea Neagră primește apă dulce la de râurile și fluviile sale și de la precipitații. Cu toate acestea, Marea Neagră este martoră doar la un transfer de apă cu Marea Mediterană.

Deoarece transferul are loc în Bosfor și Dardanele, afluxul de apă densă din Marea Mediterană are loc în partea de jos a bazinului. În schimb, ieșirea apei de suprafață din Marea Neagră are loc în apropierea suprafeței bazinului.

Din cauza amestecului superficial dintre cele două straturi de apă din Marea Neagră, viața marină nu poate supraviețui în zona anoxică. Doar apele de suprafață bogate în oxigen din Marea Neagră susțin viața marină.

Marea Neagră este o importantă cale navigabilă încă din lumea antică.

În perioada postglaciară, nivelul apelor Mării Negre era mult mai scăzut decât în prezent. Nivelul apelor a crescut după ultima perioadă glaciară. Marea Neagră umplându-se înaintea Mării Egee. Alte teorii indică faptul că această creștere a nivelului apei a fost rezultatul potopului din Marea Neagră, care a avut loc în jurul anului 5600î.Hr. Cu toate acestea, potopul este doar o teorie care a fost supusă multă dezbateri.

Marea Neagră a fost o importantă cale navigabilă în lumea antică. Ea se află la intersecția dintre Asia Centrală, Caucaz, stepa Rurasiei, Mesopotamia, Balcani și Asia Mică. Grecii au început să colonizeze Marea Neagră începând cu secolul al IX-lea î.Hr. Ei au stabilit rețete comerciale de succes care făceau legătura cu Marea Mediterană. Coloniile grecești din jurul Mării Negre și-au dezvoltat o cultură proprie, cunoscută astăzi sub numele de pontică.

Coastele Mării Negre sunt locuite de populația din cele șase țări riverane. Zonele de coastă găzduite unele dintre cele mai importante orașe și localități din regiune, printre care Samsun, Odessa, Istanbul, Sochi, Trabzon și Burgas. Istanbul este cel mai mare și mai popular oraș de la Marea Neagră, cu o populație de 15,46 milioane de locuitori. Samsun, un alt oraș turcesc situat de-a lungul mării, are o populație de 707,000 de persoane.

Constanța este cel mai populat oraș românesc de la malul Mării Negre. Pe lângă așezările umane, zonele de coastă găzduiesc și numeroase golfuri, stațiuni balneare și stațiuni frecventate de turiști.

Marea Neagră ascunde epave istorice care așteaptă să fie descoperite

De-a lungul istoriei sale, Marea Neagră a fost scena a nenumărate naufragii. Datorită condițiilor unice ale apei, care limitează oxigenului și conservă materialele organice, mare a devenit o comoară pentru arheologii. Descoperirile de epave antice au oferit informații valoroase despre istoria maritimă din zonă.

Sursă