Loboda încetinește procesul de îmbătrânire și ajută la regenerarea celulară, o sursă importantă de vitamine, proteine și fibre

Loboda are cantități impresionante de vitamina C, fiind de trei ori mai bogată în această vitamină decât spanacul și de două ori mai bogată ca lămâia. De asemenea, loboda are mult fier, calciu, vitamina B2 și vitamina K, magneziu, potasiu, fenolii, proteine, fibre carbohidrați. Alături de acestea se numără anto-cianina, substanță care dă frunzelor culoare roșiatic - purpurie.

Loboda încetinește procesul de îmbătrânire și ajută la regenerarea celulară. În același timp previne și înlătură astenia de primăvară și are puternice efecte diuretice și laxative, fiind ideală în curele de slăbire.

Ciorba de lobodă este unul dintre felurile de mâncare preferate ale românilor, motiv pentru care ne bucurăm atunci când primăvara piețele sunt pline cu aceste frunze roșiatice extrem de gustoase, dar și cu multe beneficii pentru sănătate.

Încă din Evul Mediu, loboda era folosită atât pe post de aliment, cât și ca remediu naturist, grației proprietăților medicinale. În Grecia Antică, loboda era frecvent folosită pentru tratarea arsurilor de la nivelul pielii și nu numai. Ulterior, medicii danezi au început să o folosească, undeva după 1300, în tratamentul icterului, dar și pentru calmarea durerilor menstruale. La nivel cutanat, frunzele de lobodă se foloseau pentru accelerarea vindecării rănilor minore, dar și a tăieturilor și juliturilor.

De ce ar trebui să mânănci lobodă? Pentru că este una dintre verdețurile de primăvară care deschid sezonul salatelor, unei alimentații mai ușoare, mai naturale, mai nutritive și mai benefice pentru sănătatea organismului, dar și pentru menținerea siluetei.

Frunzele de lobodă sunt bogate în vitamine și minerale, printre care numără vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc și seleniu. De asemenea, acestea sunt și o sursă importantă de proteine și fibre.

În ceea ce privește valoriile nutriționale ale lobodei, acestea sunt după cum urmează, pentru 100 de grame:

  • Calorii: 19
  • Glucide: 3 grame
  • Proteine: 1,7 grame
  • Fibre: 1 gram
  • Grăsimi: 0 grame
  • Zahăr: 0 grame
  • Sare: 0 grame

Așadar, din punct de vedere al aportului nutrițional, loboda este un aliment nutritiv și sănătos. Are un conținut caloric redus, alături de zero grăsimi, zahăr și sare, în paralel cu un conținut bogat de nutrienți hrănitori.

Poate unul dintre cele mai importante efecte benefice ale lobodei este dat de conținutul bogat de antioxidații, aliați redutabili împotriva efectelor nocive ale stresului oxidativ, care pot preveni instalarea mai multor boli cronice, printre care se numără și cancerul. De asemenea, dacă ești preocupată de prevenirea formării riduri și de sănătatea pielii, antioxidanții joacă un rol important și în prevenirea îmbătrânirii premature a pielii.

Vitamina C este prezentă în concentrație foarte mare în frunzele de lobodă și susține sănătatea sistemului imunitar, precum și numeroase procese din organism, cum ar fi regenerarea celulară. Alături de vitamina C, vitamina K favorizează fixarea calciului în organism și ajută la prevenirea anumitor afecțiuni inflamatorii ale sistemului osos, cum ar fi osteoporoza și osteopenia. Și sistemul imunitar poate fi ajutat prin consumul de lobodă, această având de două ori mai multă vitamina C față de o lămâie sau un kiwi.

Frunzele de lobodă, consumate proaspete sau în mâncăruri gătite, sunt excelent diuretic, favorizând procesul de urinare normală, precum și eliminarea toxinelor din organism. Atenție, însă, în cazul persoanelor care suferă de litiaza renală sau gută, loboda nu este recomandată în cantități mari sau în mod frecvent, fiindcă acestea conține acid oxalic, o substanțe nefavorabilă în aceste afecțiuni.

Din punct de vedere al sănătății sistemului gastrointestinal, conținutul bogat de fibre din lobodă are multiple beneficii asupra tranzitului intestinal. Consumul de lobodă ajută la atenuarea simptomelor de constipație și balonare, prin efectul ușor laxative, și poate preveni apariția unor boli gastrointestinale, cum ar fi ulcerul sau cancerul la stomac.

Dacă vrei să slăbești sau să îți menții silueta, loboda poate fi un aliat de nădejde. Proteinele, minerale și vitaminele care se regăsesc în frunzele de lobodă ajută la reglarea și controlul proceselor enzimatice ale organismului, stimulând astfel metabolismul și accelerând arderea caloriilor. De asemenea, loboda are conținut scăzut de calorii și este un aliment voluminos, adică oferă sațietate pe termen lung. Așadar, poți mânca o salată cu frunze de lobodă din abundență, fără să-ți dezechilibrezi bugetul caloric. În plus, nutrienții din lobodă îți vor da energie suficientă până la următoarea masă.

Loboda este benefică și pentru sănătatea ochilor tăi. Bogată în caroteni și antocianine, loboda îți poate reduce riscul de cartaractă sau de gaucoma, afecținui oculare grave, care îți poate pune în pericol vederea. Mai mult decât atât, datorită antioxidanților care se regăsesc din belșug în această plantă. și riscul de degenerescență maculară este redus în mod semnificativ.

Suferi de anemie? Loboda te poate ajuta să te pui mai repede pe picioare! Fierul este un mineral esențial pentru formarea globulelor roșii în sânge, dar și pentru transportarea oxigenului în organism. Loboda conține fier în cantități semnificative, ceea ce însemnă că poate spori nivelul de fier din organsim, contribuind la tratarea anemie. Bineînțeles, tratamentul recomandat de medic nu trebuie neglijat, loboda fiind folosită complementar acestuia.

La fel ca spanacul, loboda conține cantități semnificative de acid oxalic, ceea ce însemnă că persoanele care suferă de pietre la rinichi, calculi biliari sau gută ar trebui să evite consumul excesivi sau frecvent de preparate cu lobodă.

Loboda are un gust ușor acid, însă, în combinație cu alte alimente, capătă o savoare special și proaspătă. Dacă preferi să mănânci lobodă gătită, cea mai ușoară soluție este să o prepari sub formă de ciorbă, un fel de mâncare ușor de răcoritor pentru vară. De asemenea, poți combina loboda în diverse mâncăruri, împreună cu alte verdețuri, cum ar fi spanacul, urzicile, sfecla roșie sau păstârnacul. Poți consuma lobodă și sub formă de infuzie din frunzele uscate, pentru a curăța rinichii și vezica urinară.

Cu toate acestea, specialiștii recomandă să profiți de lobodă și în stare crudă, în salate sau sucuri proaspete. O poți combina cu legumele tale preferate sau cu alte frunze verzi, dar și cu fructe, nuci, migdale sau brânzeturi, pentru puțină diversitate. Pentru preparare, loboda se spală sub jet puternic de apă rece, apoi se lasă la uscat într-o sită și se șterge cu un prosop uscat, dacă se dorește acceleararea procesului de uscare.

Sursa