Lipsa de magneziu – o cauză ascunsă a bolilor ( simptome )
Deficitul de magneziu este adesea prost diagnosticat întrucât acesta nu apare în analizele de sânge. Explicația? Pentru că doar 1% din magneziu organismului este stocat în sânge. Cel mai terifiant lucru este că lipsa de magneziu stă la baza celor mai multe boli de care suferim, fără să avem cunoștință de acest lucru.
După oxigen, apă și alimentele de bază, magneziul este cel mai important element de care corpul nostru are nevoie. Este mult mai important decât calciu, potasiu sau sodiu, și n plus, le reglează pe toate trei . Milioane de oameni suferă de lipsă de magneziu, fără să știe acest lucru.
Aproape orice boală cunoscută este asociată cu un deficit de magneziu. Magneziu este de altfel mineralul cel mai critic și necesar pentru menținerea stabilității electrice a fiecărei celule din organism. Magneziu este necesar pentru creier, pentru producția de enzime specifice detoxifierii, și pentru producerea de energie legată de detoxifierea celulară.
Deoarece deficitul de magneziu este în mare parte trecut cu vederea de medici, milioane de oameni suferă inutil sau sunt tratați cu medicamente scumpe, când simptomele lor pot fi de fapt vindecate rapid și ieftin cu suplimente de magneziu.
Întrucât medicina alopată nu are instrumente necesare pentru a depista de magneziu dintr-un organsim, fiecare persoană trebuie să învețe să își recunoască propriile semnale. De pildă, setea ( chiar și atunci când bem multă apă )poate însemna nu numai o lipsă de apă din corp sau o stare de deshidratare, ci și o lipsă de nutrienți electroliți: magneziu, potasiu, sodiu.
Primele simptome ale unui deficit de magneziu pot fi subtile. Cel mai mult magneziu din corp este stocat în țesuturi. De aceea, crampele musculare pot fi primele semne.
- Pierderea poftei de mâncare
- Greață, vârsături
- Oboseală, slăbiciune
- Perturbarea somnului
- Creșterea nivelul de stres
Deficitul de magneziu poate afecta aproape orice sistem de organe din corp. În ceea ce privește musculatura scheletică, deficitul se poate manifesta prin spasme, crampe, tensiune musculară, dureri musculare, dureri de spate, dureri de gât, senzație de apăsare în piept, respirație scurtă. Pe măsură ce lipsa de magneziu din corp se agravează, pot să apară: amorțeală sau furnicături la nivelul extremităților, convulsii, tulburări de dispoziție, ritm cardiac anormal (palpitații), sau spasme coronariene.
Simptomele care implică afectarea contracției musculaturii netede includ: constipație, spasme urinare, crampe menstruale, dificultăți la înghițire sau un nod în gât, fotofobie, sensibilitatea la zgomot.
În cazul deficitului de magneziu, sistemul nervos central și periferic este semnificativ afectat. Unul din motivele pentru medicii prescriu milioane de rețete pe an pentru calmarea stărilor de nervozitate, iritabilitate și nervi, este lipsa de magneziu din dietă. Simptomele includ:
- Insomnie, anxietate, hiperactivitate, neliniște, atacuri de panică, agorafobie și iritabilitate premenstruală, amorțeală, furnicături.
- Palpitații, aritmii cardiace, angină, spasme ale arterelor coronare. hipertensiune arterială sau prolaps de valva mitrală.
- Sete sau foame extremă
- Urinare frecventă
- Leziuni sau vânătăi care se vindecă greu
- Scăderea în greutate inexplicabilă
- Vedere încețoșată, care se schimbă de la o zi la alta
- Oboseală neobișnuită sau somnolență
- Furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor sau picioarelor
- Infecții ale pielii frecvente sau recurente ( urinare sau vaginale )
Persoanele cu un nivel mic de magneziu pot deveni iritabile, sensibile la zgomot sau excitabile. În cazul în care deficiența este mai severă sau prelungită, se pot dezvolta convulsii, tremor, puls neregulat, insomnie, slăbiciune musculară, și crampe la picioare.
Dacă deficitul de magneziu este grav, creierul este deosebit de afectat. Apare confuzia, tulburarea gândirii, dezorientarea, depresia și chiar halucinații sau delir.
Deficiența severă de magneziu poate duce la niveluri scăzute de calciu în sânge ( hipocalcemie ). Deficitul de magneziu este de asemenea asociat cu un nivel scăzut de potasiu în sânge ( hipokaliemie ). Puțini dintre noi știu că atunci când corpul duce lipsă de magneziu, calciu se pierde în cantități mari prin urină. De aceea lipsa de magneziu devine direct responsabilă de apariția cariilor dentare, osteoporozei, sau vindecarea lentă a oaselor rupte și fracturilor.
Mai mult, deficitul de magneziu este direct asociat cu apariția diabetului zaharat și autismul la copii, și se află la baza celor mai multe problemele cardiovasculare.