Cum să ai mai multă energie! 10 sfaturi pentru a-ți îmbunătății calitatea vieții

Te simți obosit și lipsit de energie. Abia ce ți-ai terminat cafeaua și deja te gândești la o a doua ceașcă? Cum vei supraviețui agendei încărcate? Dar să știi că nu ești singurul care se simte epuizat! Aplică oricare dintre trucurile de mai jos și te vei umple de energie imediat!

  1. Încearcă ceva nou. Specialiștii susțin ca ”noul” cauzează eliberarea dopaminei care are legătură cu centrii recompensei. Vei deveni astfel motivat să startezi și alte proiecte. Așa că vizitează o destinație nouă și precis te vei întoarce inspirat să încerci un nou sport.
  2. Stai în natură. Câteva minute pe zi petrecute afară pot face minuni. Tensiunea arterială se va normaliza, iar producerea hormonilor de stres se va opri. Ba mai mult, lumina soarelui provoacă eliberarea serotoninei care ridică moralul și te energizează.
  3. Respiră profund. În condiții de stres și efort, mulți dintre noi respirăm superficial, motiv pentru care la sfârșitul zilei ne simțim epuizați și chiar puțin amețiți. Respirația corectă se face adânc, încet, regulat și fără zgomot. Cu cât intră mai mult oxigen în sistemul nostru, cu atât funcțiile se echilibrează ( ritmul cardiac se normalizează, tensiunea scade etc).
  4. Mișcă-te! Cu cât ești mai activ, cu atât și circulația ta va fi mai activă și o circulație bună este esențială pentru a fi mai energetic – sângele transportă oxigenul și nutrienții la celule. Ridică-te de la birou de câte ori ai posibilitatea și fă câțiva pași. Poți să faci acest lucru de fiecare dată când vorbești la telefon. Chiar și în mașină, la un drum lung, poți să faci câteva mișcări din umeri și din brațe ( atâta timp cât nu ești tu șoferul!).

Și nu uita să menții o postură corectă! Nu doar vei părea mai încrezător, iar coloana ta îți va mulțumi la un moment dat, dar prin această poziție, pieptul se deschide și îți permite să inspiri cu 30% mai mult oxigen. Și mai mult oxigen înseamnă mai multă energie!

  1. Fă sport! Chiar dacă nu sună tocmai logic, energia consumată în timpul antrenamentului își va furniza mai multă energie în general. 20-40 de minute de cardio zilnic te vor ajuta cu siguranță.
  2. Mănâncă mai multe legume! Poate nu sunt pe lista ta de preferințe, însă sunt esențiale pentru un plus de energie. Încearcă-le la cuptor sau grătar sau și mai bine, prepara-ți în fiecare dimineață un smoothie verde. Nu renunța însă nici la carbohidrați! Energia se obține prin metabolizarea glucozei, de aceea dietele proteice te vor face să te simți foarte obosit.
  3. Împarte-ți meniul! Zilnic în 3 mese principale și 2 gustări, astfel nu vei fi niciodată înfometat, dar mai ales vei fi mult mai plin de energie. Din tot conținutul unei mese consistente doar o parte se va utiliza pentru furnizarea energiei, restul se pierde. Așa că dă-i corpului tău porții mici și dese și te va recompensa cu energie pe tot parcursul zilei.
  4. Distrează-te! Muzica, dansul, comediile și prietenii haioși sunt surse inepuizabile de energie. De fapt orice îți place îți va ridica nivelul de endorfine ( hormonii fericirii ) și te vei simți imediat mai entuziast și plin de viață.
  5. Bea lichide! Organismul nostru are nevoie de apă pentru a transporta oxigenul la celule. Deshidratarea te poate face să te simți obosit și chiar îți poate provoca dureri de cap. Cafeaua te revitalizează și ea, atâta timp cât e de bună calitate și o consumi cu moderație. Sau poți înlocui cafeaua cu ceai verde. Acesta are asemenea un conținut important de cafeină ce te va trezi imediat.
  6. Detașează-te! Atunci când mintea ta se frământă constant cu problemele cele mai diverse, nu doar te vei simți neliniștit și nu vei putea adormi noaptea, dar e ca și cum ai încerca să umpli o sticlă găurită cu apă. Atâta vreme cât mintea ta lucrează, nici corpul nu va avea liniște. Încearcă să meditezi, să respiri adânc și să alungi gândurile. Întreabă-te dacă ceea ce se întâmplă este cu adevărat o tragedie. În 99% dintre cazuri răspunsul va fi negativ, iar tu vei putea reveni cu picioarele pe pământ.

Sursă