Polenul este util pentru toate tipurile de cancer

Afecțiuni hepatice. Polenul este un foarte puternic hepato-protector și hepato-trofic, fiind indicat de la simpla steatoză, hepatice acute și cronice, până la ciroze și cancere hepatice. De asemenea, susține ficatul, flora intestinală și întregul organism, prin multiple mecanisme, în cursul altor terapii convenționale. Este de mare folos ca adjuvant în chimio-terapie și radioterapie, unde efectele favorabile sunt vădite de starea clinică și analizele bune de sânge.

Cancer de prostată Încă de mult timp polenul nu era cunoscut ca eficient în prevenirea și tratarea afecțiunilor prostatei. Cercetările de laborator au dezvăluit cțteva dintre mecanismele implicate. Seleniu din polen reface rezervele din testicule și canalele adică cente prostatei , de unde se pierde prin spermă. Acesta este un puternic antioxidant și anticanceros. Fitosterolii susțin buna funcționare a prostatei și reduc incidența hiperplaziei de prostată. Odată cu vârsta se cunoaște că scade capacitatea andogenă de sinteză a vitaminei D, care este implicată și în buna funcționare a prostatei, implicit, atunci când lipsește, în cancerul de prostată. Dar producerea vitaminei D este favorizată de polen pe căi enzimatice. Vitamina E și zincul protejează de asemenea contra cancerului. Flavonoidele din polen, prin acțiunea lor intens antioxidantă, protejează contra peroxidării grăsimilor saturate, ce sunt implicate în cancerul de prostată, ca și în cel de sân.

Cancerul de sân la femei prezintă, sub raport cauzal, unele similarități cu cel de prostată la bărbați. Elementele descrise mai sus, cât și un regim alimentar bogat în fibre solubile ( prezente în polen ) și acizi grași polinesaturați, contribuie la profilaxia și tratamentul acestor tipuri de cancer.

Colesterol și trigliceride – O doză de 30 g polen asigură circa 15% din rația zilnică de fibre. Aceasta contribuie la reducerea LDL colesterolului. Polenul tinde să normalizeze și nivelurile de trigliceride în condițiile în care alimentația și stresul sunt corect gestionate.

Polenul în profilaxia osteoporozei este menționat de dr. Patrice Percie du Sert în cartea sa. Studii făcute pe șobolani au demonstrat că polenul previne resorbția osoasă. Polenul susține producerea de vitamina D, cât și absorția și utilizarea calciului și fosforului.

Este un bun trofic pentru creier, lucru remarcat de studenții în sesiune. Polenul crud este util în activitatea intelectuală intensă, depresii, pentru reducerea efectelor stresului prelungit, a oboselii cronice.

Cure de slăbire – persoanele supraponderale, datorită regimului lor alimentar defectuos, sunt de regulă muticarențate și constipație. Polenul le este de mare folos. Fibrele și lactobacterii refac flora intestinală și combat constipația. Așa cum și practica o arată direct el este de folos în curele de slănire, asociat cu o alimentație echilibrată, dominată de vegetale. În aceste cazuri, polenul poate înlocui una-două mese pe zi.

Polenul crud este indicat în toate stările carențiale, inclusiv anemii de orice natură. La femeile cu menstruații abundente, îmbunătățește calitatea sângelui și contribuie la reglajul funcțiilor hormonale.

Polenul este un bun trofic muscular, fiind adecvat sporitivilor și tuturor acelora care desfășoară activitatea fizică intensă și au nevoie de o bună structură musculară. Susține și mușchiul cardiac, hrănește bine pereții tuturor vaselor de sânge. De aceea este deosebit de util în profilaxia și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare.

Păstrarea polenului crud se face la congelator, pentru perioada îndelungate ( luni, ani ). Decongelat nu-și pierde din proprietăți. Datorită conținutului scăzut de apă, la decongelare nu se sparge membrana celulară și nu apar nici un „suc celular” în care să piardă ori să se deterioreze principii active. Patruce du Sert a făcut în laborator 12 congelări-decongelări succesive, fără a se determina nici o degradare. Scos de la congelator, se poate păstra fără a fi închis ermetic ( lactobecilii au nevoie de aer spre a supraviețui ) până la 7-10 zile, la temperatura ambientală ( în regim de „cămară” ) sau în frigider.

Dozele utile în regim obișnuit de viață sunt de 2-5g/zi la copii sun un an, 5-10g/zi la copii de 1-10 ani, 10-30g/zi pe vârsta de 10 ani. În regim de suprasolicitare ( fizică sau intelectuală ), cât și în cure de încărcare nutritivă, cantitățile pot crește până la 50-100g/zi. La fel și în curele de slăbire, când polenul poate înlocui una-două mese ale zilei. Este indicat ca persoanele cu probleme de sănătate să ceară sfatul unui medic apifitoterapeut.

Spre a se absorbi complet din tubul digestiv e bine că polenul să fie predizolvat în apă cu suc de lămâie proaspăt, într-un suc fresh, borș sau kefir ( iaurt ); volumul orientativ ( polen plus lichid ): 150 ml pentru 30g polen. Trebuie să stea la dizolvat mininum 20 de minute. Când este în doză unică, ideal se administrează dimineața. Cei care iau prima dată e bine să crească progresiv dozele și să înceapă administrarea după ce au mâncat. Mai târziu, se poate trece la administrarea pe stomacul gol.

Spre a descrie corect și complet polenul, cu compoziția, proprietățile și acțiunile sale complexe, ar fi nevoie de un tratat în mai multe volume. Închei acest text, permințându-mi să-l citez pe respectatul profesor dr. Mencinicopschi: „Astăzi scapă cine știe, cine este informat, nu mai scapă cine poate”…

Polenul crud acționează ca un adevărat medicament natural împotriva următoarelor afecțiunii:

  • polenul crud este reglator perfect al funcțiilor digestive,
  • polenul crud are un puternic efect stimulent, tonic, antiseptic și antibiotic puternic,
  • polenul crud îmbunătățește considerabil activitatea creierul, fiind foarte util pentru persoanele care desfășoară o muncă intelectuală, crescând capacitatea de concentrare și eliminând oboseală cronică;
  • polenul crud combate stările de slăbiciune și anemie;
  • polenul crud stimulează creșterea armonioasă în cazul copiilor;
  • polenul crud combate eficient nevrozele, stresul, surmenajul, neurastenia și depresiile;
  • polenul crud este un foarte bun întăritor al inimii și este foarte eficient în majoritatea bolilor circulatorii;
  • polenul crud ajută la dizolvarea calculilor biliari;
  • polenul crud este foarte indicat în afecțiunile aparatului respirator – bronșite, tuse, gripă;
  • polenul crud ajută foarte mult la refacerea florei intestinale, fiind un minunat probiotic vegetal.

Este bine de lămurit că alergiile de primăvară sunt determinate de polenurile purtate de vânt, și nu de polenurile recoltate de albine. Alergiile la polenurile recoltate de albine, în special la polenul crud, sunt cazuri rarisime. Aceasta nu trebuie să ne sperie, așa cum, de exemplu, nici faptul că unele persoane sunt alergice la căpșuni nu ne face să nu le mai savurăm. Dimpotrivă, s-a observat la persoanele cu alergii de primăvară că dacă consumă curent polen crud ( minim 3 lingurițe/zi ) fenomenele alergice se reduc. Polenul crud ( nu și cel uscat ) poate fi utilizat în general în terapia alergiilor.

Sursa