Leușteanul – medicament pentru rinichi, plămâni și piele

Pătrunjelul, mărarul și leușteanul sunt cele mai populare zarzavaturi din bucătăria noastră. Deși le întrebuințăm atât de des la aromatizarea mâncărurilor, nu știm cât de valoroase sunt aceste plante pentru sănătatea noastră.

Proprietățile terapeutice ale leușteanul sunt cunoscute din antichitate. Acest zarzavat are o acțiune benefică asupra rinichilor, plămânilor și pielii. Este un remediu eficient împotriva inflamațiilor și a alergiilor.

În scop medical, se folosește atât frunzele, cât și semințele și rădăcinile plantei.

Previne formarea pietrelor la rinichi

Leușteanul are efecte diuretice remarcabile. Superioritatea sa față de diureticele sintetice constă în faptul că acesta crește considerabil cantitatea de urină eliminată fără să elimine și electroliții importanți (precum potasiul).

Din toate părțile plantei, rădăcina de leuștean are cea mai mare acțiune diuretică. Ajută la eliminarea compușilor azotați și a clorului, la prevenirea pietrelor la rinichi și la tratarea edemelor cardio-renale.

Susține sănătatea plămânilor

O altă utilizare tradițională a leușteanului vizează sănătatea aparatului respirator. Această verdeață are proprietăți expectorante. Ajută la înmuierea și eliminarea excesului de mucus din plămâni, ușurând astfel simptomele de tuse și dureri în gât.

Leușteanul conține un compus numit eucaliptol, care are efecte antiinflamatoare în astmul bronșic.

Ajută la vindecare afecțiunilor pielii

La fel ca majoritatea plantelor bogate în clorofilă, leușteanul are o acțiune benefică asupra pielii. Frunzele proaspete pot fi folosite sub formă de aplicații locale pe piele pentru reducerea umflăturilor, edemelor sau tratarea ulcerațiilor pielii. Este de asemenea util în psoriazis, demartită și acnee. Din planta uscată se poate prepara o alifie ce poate fi folosită în aceste scopuri.

Are proprietăți antibacteriene

Un studiu realizat la Universitatea din Birmingham a arătat că leușteanul are efecte are eficiență deosebită împotriva infecțiilor. Comparativ cu alte 21 de extracte de plante studiate, leușteanul a demonstrat cele mai puternice afecte antibiotice împotriva unor tipuri de bacterii comune, precum Helicobacter pylori, E. coli și Salmonella.

Reglează digestia

Leușteanul are efecte carminative și digestive. Acesta mărește secrețiile gastrice și salivare, și are o acțiune reglatoare asupra tranzitului intestinal, fiind recomandat mai ales în constipație.

Este de asemenea un remediu bun pentru balonare, gaze și colici la copii. Un studiu realizat pe șobolani a arătat că leușteanul are efecte antiinflamatoare în colită, datorită unui compus conținut numit limonen.

Bun pentru sănătatea articulațiilor

Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, leușteanul poate fi util persoanelor cu gută, artrită, umflături reumatice sau alte boli inflamatorii.

Inhibă alergiile

La fel ca și pătrunjelul, leușteanul este recomandat în dieta celor care suferă de alergii. Acesta conține quercină, un compus antiinflamator care inhibă eliberarea de histamină și reduce simptomele alergice, precum iritațiile pielii, mâncărimi ale ochilor sau rinoree.

Ajută la reglarea menstruală

În medicina populară, leușteanul este folosit pentru reglarea menstruației, ameliorarea crampelor și balonării, datorită efectelor sale emenagoge.

Leușteanul poate fi consumat ca atare, în mâncăruri ( salate, tocănițe, sosuri, supe, pesto ), sau poate fi administrat sub formă de infuzie, capsule sau tinctură.

Infuzia se prepară dintr-o lingură de frunze sau tulpini proaspete și 2 căni de apă clocotită ( se lasă la infuzat 7 minute ).

Rădăcinile de leuștean conțin compuși care pot cauza fotosensibilitate, numiți furanocumarine.

Sursă