Leguma Banală Care Poate Aduce Profituri Foarte Mari

Această legumă despre care aproape toată lumea a auzit, este din nou cultivată în agricultura românească şi pe mesele noastre.

Napul cu aspect de cartof şi gust dulceag este uşor de plantat, rezistă la îngheţ şi seceta. Supele, dulceaţa ori chipsurile din napi sunt foarte delicioase.

Napul este bogat în vitamine şi în inulină, o substanţă care reglează glicemia.

Specialist: „Bulbii de napi se plantează în pământ, se plantează primăvară devreme, sunt foarte uşor de procesat. Este o plantă foarte ieftină, dar care se poate produce în cantităţi mari.”

Din comoditate sau ignoranţă, napul a fost lăsat uitării de-a lungul anilor, dar micii fermieri, mereu în căutare de afaceri de nişă, l-au scos la lumina.

L-au găsit prin agriculturile altor ţări.

Pentru cultivarea unui hectar este nevoie de o investiţie de 5.000 de lei şi se pot produce până la 45 de tone de napi. Tuberculii se îngroapă, iar napii pot fi recoltaţi din noiembrie până în mai. Legumele pot fi ţinute în pământ până la o eventuală comandă.

Constanţa Ştefănescu, Producător: „Este o plantă care nu te chinuie pur şi simplu, nu are dăunători, plus partea de îngheţ ea rezistă până la -50 de grade. Când este cald nu este foarte afectată.”

În comună Clinceni din judeţul Ilfov, o familie cultivă napi pe 5 hectare. Au optat pentru această cultură, după o lupta de câţiva ani cu roşiile, zilierii şi reţeaua de distribuţie.

Au vrut o legumă simplă şi rezistenţă şi aşa au ajuns la napi. Au obţinut o finanţare europeană de 40 de mii de euro, iar următorul obiectiv este ridicarea unei mici fabrici de procesare.

Alexandra Iancu, Producător: ”Îmi aduce un plus de super energie, frunzele au un conţinut mare de fier, din florile lui se obţine un ceai cu gust de nucă.”

Dulceaţă din această legumă este o variantă chiar şi pentru diabetici. Conţine inulină o substanţă care reglează glicemia iar o fabrică din România a făcut un astfel de produs fără zahăr pentru că această legumă este suficient de dulce. Un borcan costă 17 lei.