Leacuri băbești cu frunze de viță de vie

Viță de vie, denumită științific Vitis vinifera, este o plantă medicinală impresionantă.

Are ramurile lungi lemnificate,, frunzele în formă de inimă și bobițe bogate în vitamine, dispuse în ciorchine.

Frunza de viță-de-vie poate fi preparat sub formă de ceai, infuzie sau decoct.

Se administrează ca atare, sau în combinație cu alte plante.

Vița de vie – proprietăți

Vița de vie are un efect digestiv, energic muscular, tonic nervos, remineralizant, răcoritor, decongestionant, diuretic, laxativ, antitumoral.

Tratament cu Viță de vie scad colesterolul și tensiunea. Previn bolile de inimă.

Ajută în anemie, bronșită, cancer, boli de ficat, de piele, reumatism și gută, litiază, nefrită, obezitate, tulburări digestive și ale circulației sangvine.

Ceai de viță de vie

Pe termen lung, planta se administrează sub formă de infuzie, preparată din 2 linguri de frunze de vie uscată și măcinată, la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute.

Un tratament cu Viță de vie durează cel puțin 3 luni.

Vița de vie se poate găsi și la magazinele naturiste, ca supliment alimentar, sub formă de pulbere, frunze uscate, macerat glicerinat, creme, geluri, extract de sâmburi de struguri sau extract de muguri.

Seva de viță de vie

Însuși părintele Arsenie Boca obișnuia să recomande tratamente naturiste și plante pentru diverse boli, printre care și Vița de vie.

De pildă, el spunea că seva de viță de vie scursă primăvara după tăiere face minuni pentru bolile de ochi, încât nu mai este nevoie de operație.

De astfel, strugurii în sine conțin p gamă senzațională de vitamine cu rol protector asupra vederii și asupra sistemului vascular.

  • Pentru tratarea diferitelor afecțiuni oculare, se picură în acest caz câte 2-3 picături în fiecare ochi. Pentru curele pe perioadă lungă, se consumă intern câte 2 lingurițe de sevă de vie pe zi. Sucul se ține la rece, combinat cu puțin alcool alimentar pentru a rezista mai mult timp.
  • Seva de viță de vie se poate folosi și pentru spălarea și vindecarea rănilor
  • Pentru tratarea bolilor de urechi, se pun picături de sevă caldă în ureche

Leacuri cu frunze de viță de vie

Frunzele de la vie au efecte benefice mai ales asupra pielii.

Întăresc venele, combat hemoragiile, protejează capilarele, tonifică pielea, dezinfectează și cicatrizează rănile și tăieturile.

  • Pentru vindecare rănilor, se aplică frunze proaspete de vie strivite, ca atare sau înmuiate în ulei.
  • Pentru bolile de stomac ( diaree, enterocolită ) sau de inimă, se recomandă fiertura sau ceaiul din 5-6 frunze de vie proaspete mărunțite, fierte 15 minute în 250 ml de apă. Se beau câte 3-4 căni din acest leac pe zi.
  • Pentru reglarea circulației a sângelui periferice și centrale, precum și pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare ( teroscleroza ), se recomandă maceratul de 7 zile din 50 de g de frunze proaspete mărunțite în 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se iau câte 3 lingurițe pe zi.
  • Insuficiența venoasă se tratează cu frunze de vița de vie roșie.
  • Frunzele de vie se mai folosesc pentru tratarea flebitei, constipației, hemoroizilor, cuperozei, edemelor, varicelor și sindromul de picioare grele.

În acest caz se recomandă infuzia preparată din 2 linguri de frunze de vie uscată și măcinată, la o cană de apă clocotită

Se bea toată cantitatea de ceai, iar tratamentul durează 3 luni.

  • În simptomele menopauzei, mai ales pentru atenuarea bufeurilor și reglarea nivelul horminal estrogen/progesteron, se recomandă vița de vie roșie.

Această ameliorează insomnia, transpirațiile nocturne, iritabilitatea și instabilitatea emoțională.

Pentru efecte sporite, se va combina vița de vie cu salvie. Pe termen lung, se poate consuma sub formă de infuzie.

Sursa