lasomia este benefică în tuse, edeme, circulaţie proastă, picioare obosite, dureri reumatice
lasomia este o floare inegalabilă în frumusețe, parfum şi dulceață. Puțini știu că ea este deopotrivă și plantă medicinală.
Din păcate, proprietățile sale terapeutice sunt prea puțin documentate.
În ce boli ajută iasomia
lasomia are efecte sedative. Calmează nervii, echilibrează emoțiile, reduce durerile de cap, migrenele şi crampele menstruale.
Este indicată în numeroase boli:
- răceală
- febră
- tuse cu spasme
- alergii respiratorii
- anxietate
- tulburări neurologice
- gastrită hipoacidă
- afecţiuni cardiace
- circulaţie periferică deficitară
- picioare obosite
- dureri articulare, dureri reumatice
- cefalee
- edeme
- gută
Sirop de iasomie pentru afecţiunile respiratorii
Florile de iasomie sunt utilizate în medicina tradițională pentru tuse, răgușeală, dificultăți respiratorii, infecții respiratorii şi afecţiuni pectorale.
În acest scop, se administrează sub formă de sirop. Se prepară mai întâi un ceai din flori de iasomie, la care se adaugă suficientă miere cât să rezulte un sirop.
Ceai de iasomie pentru iritabilitatea cauzată de menstruaţie
lasomia este considerată un tonic excelent pentru sistemul reproducător al femeii. Pe lângă faptul că atenuează durerile menstruale, calmează și stările de iritabilitate asociate ciclului menstrual.
Ingrediente
- 2 linguri de iasomie
- 2 linguri de tei
- ½ lingură de floarea-pasiunii
- ½ lingură de sunătoare
- 1/4 lingură de hibiscus
- 1 praf de ghimbir
Preparare
Amestecați toate plantele. Pentru prepararea ceaiului, folosiți 1 lingură de amestec de plante la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară.
Sub formă de compresă rece, ceaiul de iasomie diminuează inflamațiile oculare.
lasomia remediază problemele cauzate de circulația deficitară
Farmacistul Ion Bobaru spune că din florile de iasomie se poate obține o tinctură cu efecte bune asupra circulației sangvine.
lasomia se aseamănă într-o mică măsură cu aspirina, deoarece conține acid salicilic. Are efecte stimulente asupra circulaţiei sângelui.
Florile de iasomie sunt antiinflamatoare, analgezice, antivirale şi febrifuge.
Acţionează benefic asupra sistemului circulator. Pe lângă faptul că reglează circulaţia sângelui (în special circulaţia periferică), iasomia tonifică vasele de sânge.
Mai mult decât atât, subțiază sângele și previne formarea cheagurilor de sânge.
Tinctură de iasomie- rețetă
Ingrediente
- 20 g de iasomie (frunze sau flori)
- 100 ml de votcă tare
Preparare
Planta se toacă mărunt şi se pune într-un borcan. Se adaugă alcoolul și se închide recipientul ermetic. lasomia se lasă la macerat vreme de 10 zile într-un loc ferit de lumina soarelui.
În tot acest timp, este indicat să agitaţi conţinutul de 3 ori pe zi, pentru a ajuta la extragerea principiilor active din plantă.
Tinctura de iasomie se strecoară şi se lasă la limpezit 6 zile în frigider. După aceea se mai filtrează odată printr-un tifon des.
Se transferă în sticle închise la culoare, care se țin în frigider. Rezistă 2 ani fără probleme.
Moduri de utilizare
Tinctura de iasomie se va administra în funcţie de scopul terapeutic:
Pentru tulburările circulatorii sau picioare obosite, se vor lua câte 30 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi. Tinctura se diluează cu 1 pahar de apă sau ceai.
Pentru tulburările sistemului nervos migrene, cefalee sau anxietate, se recomandă aceeași doză, doar că tinctura se va administra cu ceai de tei.
Acelaşi tratament este recomandat și pentru gută şi dureri reumatice sau articulare. Tinctura se diluează în acest caz cu ceai de scoarţă de salcie.
La fel de bun contra durerilor este uleiul de iasomie. Florile se pun la macerat în ulei timp de 3 săptămâni, apoi se strecoară. Se foloseşte sub formă de masaj sau frecţii.
Contra alergiilor respiratorii se iau câte 30 de picături de tinctură de iasomie de 3 ori pe zi, în ceai de coada-şoricelului sau muşeţel.
Contraindicații la iasomie
lasomia nu este recomandată pe perioada sarcinii sau alăptării, nici persoanelor cu alergii.