LEUȘTEAN cu MIERE-un tonic excelent pentru cei care se îmbolnăvesc des

Leuşteanul este o plantă aromată foarte bogată în ulei volatil, antioxidanți și alte substanţe active cu proprietăţi medicinale impresionante.

Beneficiile sale pentru sănătate se datorează conținutului bogat în quercetină şi compuși terpenici, precum limonen, camfor, eugenol şi cumarină.

Leuşteanul este un bun stimulent al sistemului nervos central și cardiac. Are proprietăţi expectorante, anti-alergice, antibacteriene, antiinflamatoare, anti artritice, diuretice și reglatoare ale ciclului menstrual.

Gustul leușteanului este situat undeva între pătrunjel și țelină. Este folosit la aromatizarea salatelor de crudități, a supelor dietetice, a ciorbelor și a unor băuturi. În scop terapeutic, se poate administra sub formă de infuzie sau suc proaspăt (obţinut din frunze verzi), diluat cu suc de morcov sau măr.

Radacina de leustean, uscata si macinata, apoi amestecata cu miere de albine se poate consuma ca un preparat revigorant de catre persoanele bolnavicioase, si de cei care sufera de isterie sau de schimbari bruste ale starii de sprit.

Leuşteanul este indicat în alimentația persoanelor care suferă de boli inflamatorii, alergii, hipertensiune arterială, arterită şi alte afecţiuni cardiace cronice, boli ale aparatului reno-urinar, reumatism, artrită gută şi hemoroizi.

Datorită acţiunii sale expectorante, leușteanul ajută la curățarea tractului respirator de excesul de mucozităţi vâscoase. Leuşteanul conţine eucaliptol, un compus calmant care reduce iritația și inflamația plămânilor.

Datorită efectelor antibacteriene, leușteanul reduce bolile cauzate de E. coli sau Salmonella, şi alte infecții periculoase.

Leuşteanul poate fi benefic şi în caz de balonare sau gaze excesive. La femeile aflate în perioada menstruală, leușteanul reduce crampele dureroase și ajută la menţinerea energiei. Această plantă stimulează urinarea și ajută la detoxifierea corpului fără să producă deshidratare.

Frunzele de leuștean, aplicate direct pe piele, pot ajuta la reducerea simptomelor de acnee, riduri sau psoriazis.

Sursa