Ceaiul de tei nu trebuie să lipsească din farmacia casei- este util în gripe, afecţiuni cardiovasculare, digestive şi nervoase

Teiul este un medicament natural extrem de util pentru întreaga familie, putând fi folosit de la mic la mare. Este cunoscut de cei mai mulți dintre noi ca un remediu eficient pentru insomnie, răceală şi gripă.

Florile de tei sunt bogate în bioflavonoide (quercetină, isoquercitrină, antocianini), substanţe cu proprietăți antioxidante, anticancerigene, antiinflamatoare, antivirale şi antibacteriene.

Datorita efectelor expectorante, decongestive, antibacteriene si antiseptice, acestea sunt folosite impotriva racelii, gripei infectiilor sinusurilor si a altor probleme respiratorii. Este totodata util in cresterea imunitatii si ameliorarea tipurilor alergii.

Studiile realizate în Irlanda au arătat eficienţa unui extract de flori de tei împotriva mai multor tipuri de patogeni din spital, inclusiv împotriva stafilococului auriu rezistent la tratamentul cu antibiotice.

Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă ceaiul din flori de tei la debutul stărilor gripale. Datorită conținutului de mucilagii şi a efectelor antispastice, este foarte bun în tuse, bronşită, astm bronşic, dureri în piept, catar pulmonar şi scăderea febrei.

Se folosesc 2 lingurițe de flori uscate de tei, care se lasă la infuzat în 200 ml de apă clocotită timp de 15 minute. Se beau câte 2-3 căni de ceai calde pe zi. Se poate asocia cu flori de soc și miere de albine.

Teiul are de asemenea o actiune neurosedativa si usor hipnotica fiind adesea utilizat ca somnifer natural in insomnii. Datorita efectelor sale calmante ceaiul de tei este deosebit de eficase in numeroase afectiunii nervoase.

  • insomnie, agitaţie nocturnă
  • nervozitate, tensiune psihică
  • depresie, anxietate, emotivitate
  • surmenaj intelectual
  • oboseală
  • ameteala dureri de cap, migrene
  • dureri musculare
  • convulsii, epilepsie, Parkinson
  • isterie

Şi în aceste afecțiuni se beau câte 2-3 căni de ceai de tei pe zi. Pentru inducerea somnului, ultimul ceai se bea seara, înainte de cul re. Este bun și pentru copiii agitaţi sau uşor agresivi, care nu pot dormi, dacă se foloseşte sub formă de băi. Se adaugă 3 litri de infuzie (preparată din 500 g de flori uscate de tei) în apa din cadă.

Un alt somnifer natural excelent este perna umplută cu flori de tei, sau ramurile de tei ținute în cameră.

La nivel digestiv, ceaiul de tei are efecte calmante şi uşor laxative. Se administrează în greaţă, constipație, colici abdominale, crampe ale stomacului, hemoroizi, colecistită, dischinezie biliară şi intoxicaţii. Se poate asocia cu mentă și mușețel, pentru efecte sporite.

Ceaiul de tei este benefic şi în afecțiunile cardiovasculare – hipertensiune arterială, palpitaţii, ateroscleroză coronariană, flebită, tromboză. Scade tensiunea arterială şi nivelul zahărului din sânge.

Sursa