Lapte de soia facut acasa si beneficiile pe care acest lapte il aduce în organismul nostru.

Zero colesterol. Laptele de soia nu contine colesterol, ci „din contra, acesta contine fitosteroli care produc scaderea colesterolului,” declara specialistul.
Calciu. Are un continut de calciu asemanator cu cel al laptelui de origine animala, insa prof. dr. Mencinicopschi avertizeaza ca biodisponibilitatea acestuia este mai mica.

Previne bolile cardiovasculare. Proteina din soia este recomandata in prevenirea maladiilor cardiovasculare si hipertensiunii.

Efect hormonal. Contine hormoni vegetali (izoflavoni), avand un efect usor estrogenic (hormonal). „Laptele de soia este recomandat femeilor pre si postmenopauzale, datorita continutului bogat de fitohormoni,” informeaza prof.dr. Mencinicopschi.

Diabet. Studiile efectuate au sugerat ca flavonoizii gasiti in soia reduc riscul aparitiei diabetului prin impiedicarea construirii tesutului gras. In plus, o dieta bazata pe soia ajuta la scaderea glucozei si a nivelului de insulina din organism.
Osteoporoza. Laptele de soia este recomandat pentru sanatatea oaselor, soia mentinand densitatea osoasa si intarind sistemul imunitar.

Cancerul de colon. Datorita continutului bogat in fibre, soia reduce riscul de cancer de colon sau renal.

Lecitina. Soia contine lecitina, substanta esentiala pentru buna functionare a creierului. De asemenea, aceasta previne depozitarea grasimilor din sange pe peretii vaselor de sange si are proprietati antioxidante.

Grasimi nesaturate. Este bogat in „grasimi bune” (nesaturate), indispensabile sanatatii celulelor.

Ingrediente:
• 250 g boabe de soia albe
• un vas mare de 8 litri capacitate
• apa
• tifon si sita pentru strecurat
Preparare:
Boabele de soia se aleg de impuritati, pietricele, boabe sparte, boabe patate, coji, Se pun intr-un vas si se acopera cu apa calduta. Se lasa in apa pentru 24 de ore. In timpul asta mai schimbam de cateva ori apa. Boabele de soia se vor inmuia foarte tare, se vor sparge usor cu unghia sau cu degetele.

Dupa 24 de ore (se pot tine si mai putin daca se inmoaie boabele mai repede) se pun boabele in food processor/blender si se macina fin de tot. Se va obtine o pasta alba. Inainte de a incepe macinarea boabelor de soia punem in vasul mare 4 litri de apa si se pune la fiert. In apa care fierbe se pune pasta obtinuta din macinarea boabelor de soia. Apa si cu pasta nu trebuie sa depaseasca jumatate din capacitatea vasului in care urmeaza sa fierbem laptele, deoarece se formeaza o spuma foarte multa si groasa care, daca numai o secunda o scapati din ochi, poate da in foc. Procesul nu este indelungat, tine doar jumatate de ora si gata.

Deci in apa fierbinte se pune pasta obtinuta (vasul se ia de pe foc pana amestecati cu pasta) si se amesteca bine. Se tine la foc mai mic si se amesteca mereu in lapte. Trebuie sa aveti la indemana apa rece ca sa mai turnati peste laptele care fierbe, in felul asta mai „potoliti” putin spuma care se formeaza. Dupa aproximativ 20 de minute o sa vadeti ca spuma incepe sa devina tot mai mica si va disparea. Se inchide apoi aragazul si se lasa laptele in vas.

Cand s-a mai racorit putin (se poate si imediat) se pune un tifon intr-o sita si se strecoara laptele. Lichidul format este lapele de soia si ce ramane in tifon se poate usca in cuptor la aragaz (la cea mai mica temperatura ca sa nu se arda) si se poate folosi in combinatii cu faina pentru a face clatite americane sau chiar clatite de ale noastre.

Laptele de soia facut in casa este mai bun decat cel din comert, este pur si fara chimicale, se poate aroma dupa gust cu vanilie, esenta de alune, capsuni, zmeura, piersici sau cu ce va place, se poate amesteca cu cacao, sau se poate folosi la prepararea tuturor mancarurilor si dulciurilor care cer lapte. Se pastreaza la frigider cateva zile sau la congelator timp mai indelungat.

Produsul asta este unul din cele mai bune pentru persoanele alergice la lactoza. Am luat reteta de pe internet, am facut-o si imi place.

Preluat: https://sfaturi-idei-si-povesti-despre-viata.ro/