La ce este bună ecografia transvaginală?

DR. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică- ginecologie, Șef Secție Obstetrică la Spitalul Clinic SANADOR, ne spune de ce e bine să facem regulat o ecografie transvaginală.

Ecografia transvaginală este o investigație pe care ar trebui să o facă regulat orice femeie, la recomandarea medicului ginecolog. Aceasta utilizează ultrasunetele pentru a vizualiza organele interne ale aparatului reproducător feminin. Ecografia transvaginală se poate repeta ori de câte ori este necesar și nu are efecte adverse. Poate fi însoțită de un ușor disconfort în momentul aplicării sondei, însă nu durează mult și nu ar trebui să doară.

„ Nu putem avea o idee despre sănătatea organelor genitale fără ecografie transvaginală. Apelăm la aceasta tot timpul. Ecografia transvaginală nu ajută și face parte din screeningul anual atunci când pacienta se prezintă doar pentru a-și verifica starea de sănătate.

Este util ca femeile care sunt în perioada fertilă, dar și cele aflate la menopauză să facă un screening, care să includă citologia Babeș-Papanicolau, examenul sânilor, dar și o ecografie transvaginală.”

De ce este utilă ecografia transvaginală?

Prin ecografia transvaginală, putem depista leziuni de tip hiperplazie de endometru, înainte ca pacienta să aibă simptomul specific de sângerare. De obicei, aceasta este ceea ce aduce pacienta la medic. Dar când ajungem să avem o sângerare în menopauză, de pildă, putem fi într-un stadiu malign, putem avea deja de-a face cu un cancer de endometru.

Iată de ce, dacă depistăm la timp un endometru mai gros într-o etapă în care ar trebui să fie așa, imediat, apelăm la chiuretajul biopsic, putem pune un diagnostic la timp și putem evita problemele de tip malign.

Ecografia transvaginală se poate face și la menopauză?

În a doua parte a vieții noastre, când organismul îmbătrânește în mod fiziologic, se termină ovocitele, încetează menstruația, intrăm în etapa menopauzei. Foarte multe doamne au tendița să creadă că, odată intrate la menopauză, lucrurile intră într-un repaus total și nu mai avem de ce să mergem la ginecolog, ne e rușine.

Nu, nu trebuie să ne fie rușine, trebuie să mergem cu consecvență la ginecolog, măcar odată la doi ani, și să ne facem investigațiile specifice. Ecografia transvaginală ne ajută în diagnostic extrem de mult: ”putem diagnostica o tumoră de ovar, putem vedea de pildă un endometriom, un polip endocervical care nu pot fi niciodată puse în evidență doar la un examen clinic” spune Dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie. Șef de Secția la Spitalul Clinic SANADOR.

Sursă