Îmbunătățește funcția ficatului și curăță intestinele. Gătiți supa sau mâncați-o crudă

Măcrisul este o plantă din Europa de Vest. Grecii, francezii, olandezii, bulgarii și germanii au fost primii care au folosit aproape toate părțile plantei în scopuri medicinale și alimentare pe scară largă. În Evul Mediu a fost tratată ca un leac pentru ciumele care afectau populația europeană.

Măcrisul este o plantă perenă. Crește sălbatic, dar acum este cultivat și există multe soiuri diferite care diferă în funcție de sezonul de creștere, dimensiunea frunzelor, formă și gust. Există, de asemenea, soiuri pur decorative care au vene frumoase roșii care conferă frunzelor un aspect frumos modelat. Numele latin al plantei înseamnă suliță, frunzele de măcriș au propria lor formă. Frunzele sunt cărnoase și au un gust caracteristic, acru.

Scăderea popularității măcrișului poate fi asociată cu răspândirea informațiilor despre efectele nocive ale oxalaților. Faptul că planta conține acid oxalic, dar pretenția că consumul ei dăunează rinichilor este o simplificare excesivă. Mulți oameni repetă acest mit și evită să mănânce măcriș, fără să țină cont de câte alte substanțe sănătoase sunt ascunse în el.

Frunzele de măcriș conțin:

  • fracții proteice,
  • grăsimi,
  • carbohidrați (mono și dizaharide),
  • acizi grași saturați,
  • acizi grași nesaturați,
  • acizi organici (în principal acid oxalic),
  • taninuri,
  • fibre (fibre alimentare),
  • vitamina A (beta-caroten),
  • vitamina E solubilă în grăsimi (tocoferol),
  • Vitaminele B (tiamină, riboflavină, piridoxină, niacină, acid folic și acid pantotenic),
  • acid ascorbic (vitamina C),
  • rutină,
  • biotină (vitamina H);
  • macroelemente: calciu, potasiu, sulf, magneziu, sodiu, clor și fosfor,
  • minerale: iod, fier, mangan, fluor, zinc, cupru.

Conținutul total de calorii din 100 de grame de produs variază de la 19 la 22 de kilocalorii. 92% pleacă. sunt formate din apă.

Acidul oxalic este un compus organic care se găsește în multe plante, inclusiv legume cu frunze, fructe, cacao, nuci și semințe. La plante, de obicei se leagă de minerale pentru a forma oxalați. Termenii „acid oxalic” și „oxalat” sunt utilizați interschimbabil.

Corpul tău poate produce oxalați singur sau îi poate obține din alimente. Vitamina C poate fi, de asemenea, transformată în oxalați atunci când este metabolizată . Când este ingerat, oxalatul se poate lega de minerale pentru a forma compuși, inclusiv oxalatul de calciu și oxalatul de fier. Aceasta apare în principal în intestinul gros, dar poate apărea și în rinichi și în alte părți ale tractului urinar. La majoritatea oamenilor, acești compuși sunt apoi excretați în fecale sau urină.

Cu toate acestea, la persoanele cu risc de boli ale tractului urinar, o dietă bogată în oxalați a fost asociată cu un risc crescut de pietre la rinichi și alte probleme de sănătate.

Legumele sunt bogate în multe vitamine, inclusiv vitamina C. Este un antioxidant puternic și o vitamină cheie pentru sistemul imunitar. În plus, facilitează absorbția fierului, care este abundent și în frunzele de măcriș . Măcrișul conține, de asemenea, multă rutină. Această substanță este importantă pentru întărirea pereților vaselor de sânge.

În plus, măcrișul poate îmbunătăți digestia, normalizează funcționarea vezicii biliare și a ficatului . Plantatorii și medicii foloseau frunze de brusture pentru a acoperi rănile. Substanțele pe care le conțin ajută la oprirea sângerării și la vindecarea rănilor. Aceasta dovedește proprietățile antiinflamatorii, analgezice și astringente ale măcrișului.

În timpul menopauzei, corpul unei femei experimentează o eliberare bruscă și, dimpotrivă, o lipsă de hormoni. În timpul menopauzei, consumul unei cantități mici de suc de măcriș amestecat cu cantități egale de apă combate migrenele frecvente, sângerările uterine, modificările tensiunii arteriale și „bufeurile”.

Dacă în timpul sindromului premenstrual simțiți un mare disconfort însoțit de nervozitate, dureri de spate, migrene, măcrișul va elimina aceste simptome. Frunzele conțin acid folic, care ajută să facă față senzației de sângerare abundentă în timpul menstruației, deoarece crește concentrația de hemoglobină din sânge.

Vrei să slăbești în exces? Tot ce trebuie să faci este să incluzi o plantă tulpină în dieta ta zilnică. Va ajuta la curățarea pereților intestinelor și stomacului de toxine și va accelera procesele metabolice în întregul organism.

Acizii, macro și microelemente luptă împotriva tulburărilor sistemului urogenital: îmbunătățesc alimentarea cu sânge a glandei prostatei, ameliorează inflamația și durerea, protejează împotriva infecțiilor și elimină blocajele.

Printre retetele de remedii naturale pentru potenta mai gasiti: un amestec de frunze zdrobite de macris si miere. Pentru bărbații care suferă de alopecie (căderea masivă a părului), medicii de plante recomandă frecarea cu suc proaspăt pe bază de aloe și frunze de brusture pe scalp.

Gastroenterologii spun în unanimitate că nu ar trebui să mănânci măcriș cu pancreatită. Această regulă se aplică nu numai agravării bolii, ci și remisiunii.

Acidul oxalic, care este responsabil pentru aciditatea din compoziția plantei, provoacă acumularea de săruri ale aceluiași acid în organism. Oxalații formează nisip și pietre în rinichi și vezica biliară. Măcrisul stimulează producția accelerată de acid în stomac, provocând astfel apariția gastritei sau ulcerelor.

Dacă aveți aceste afecțiuni sau sunteți în pericol, ar trebui să evitați toate produsele care conțin oxalați.

Sursă