Ienupărul – unul din cele mai puternice remedii pentru afecțiunile renale, retenție de apă și umflături ( edeme )

Ienupărul este considerat una din cele mai eficiente plante pentru tratarea afecțiunilor renale, îndeosebi a infecțiilor. Are propietăți antiseptice la nivel reno-urinar, antibacteriene, antifungice și detoxifiante.

Fructele de ienupăr ( boabele ) conțin un compus numit terpinen-4-ol, care are propietăți diuretice și stimulente asupra rinichilor.

Datorită acțiunii sale antiseptice, ienupărul ajută la dezinfectarea tractului urinar și este indicat în următoarele afecțiuni:

  • infecții ale tractului urinar
  • uretrită
  • pietre la rinchi
  • calculi biliari.

În retenția urinară, ceaiul de oenupăr este unul din cele mai rapide remedii diuretice. Datorită efectelor diuretice puternice, ienupărul stimulează inclusiv eliminarea excesului de acid uric din articulații, care poate cauza apariția gutei.

Comisia germană E care se ocupă de aprobarea remediilor din plante medicinale, a aprobat utilizarea boabelor de ienupăr ca antiseptic. Efecte sale pot fi comparate cu efectele antibiotice sintetice.

Mod de administrare

Cel mai eficient mijloc de administrare a boabelor de ienupăr în tratarea infecțiilor urinare este tinctura. Aceasta se poate procura de la magazinele naturiste, sau se poate prepara în casă, după această rețetă:

Boabele de ienupăr se macină prin râsnița electrică de cafea până se transformă în pulbere. Se pun 20 de linguri de pulbere într-un borcan de sticlă, peste care se toarnă 400 ml de alcool alimentar de 60 de grade și 200 ml de apă. Se amestecă bine cu o lingură de lemn și se închide ermetic.

Pulberea se lasă la măcerat timp de 10 zile, apoi se filtrează în sticluțe de culoare închisă, prevăzute cu un dop picurător.

Se administrează astfel: se pune 1 lingurița de tinctură într-un pahar cu 500 ml de apă, se amestecă și se bea. Se iau câte 3 lingurițe pe zi.

Acest tratament ajută și la eliminarea excesului de apă din țesuturi ( retenție de apă ) și reducerea umflăturilor ( mâinilor, picioarelor, ochilor ), a grăsimilor și greutății corporale.

Precauții și contraindicații

Preparatele pe bază de ienupăr nu trebuie consumate pe perioade mai lungi de 4 săptămâni. Unele persoane pot fi sensibile la boabele de ienupăr, de aceea se recomandă testarea acestui remediu prin administrarea lui în cantități mai mici la început.

Ienupărul trebuie evitat de femeile însărcinate ( deoarece poate cauza avorturt ), de copii, de persoanele care iau medicamente cu litiu și de cei cu probeleme ale sângelui ( poate reduce nivelul de zahăr din sânge ).

Sursa