Iată de ce trebuie sa bei apă în fiecare zi. Un adevarat beneficiu.

Cele mai importante motive pentru a ne hidrata corect:

1. Ca să evităm oboseala şi migrenele şi să ne concentrăm mai bine
Pierderea a 5-6% din volumul total de apă al corpului ne face să intrăm într-o stare de somnolenţă şi de oboseală persistentă, ne poate da dureri de cap, ameţeală.

Ştiaţi că lipsa a doar jumătate de litru de apă din corp ne reduce capacitatea de concentrare cu 20%? Creierul uman este 75% apă, ceea ce înseamnă că apa este crucială în menţinerea funcţiilor sale la capacitate maximă. Atunci când suntem deshidrataţi, suntem de două ori mai obosiţi şi ne pierdem rapid capacitatea de concentrare.

Când eşti în şedinţe prelungite sau ai nevoie să lucrezi la proiecte care cer atenţie şi concentrare maximă, ai grijă să ai mereu lângă tine apă proaspătă în cantitate suficientă!

2. Ca să ne menţinem sănătatea şi să ne detoxifiem eficient
Lipsa relativă a apei lezează sau sistează anumite funcţii ale corpului. La nivelul celulei, apa facilitează pătrunderea oxigenului şi eliminarea deşeurilor metabolice, contribuind astfel la detoxifierea organismului. Ea asigură transportul tuturor substanţelor în corp, preia deşeurile metabolice din diferite zone ale corpului şi le duce spre ficat şi rinichi pentru a fi eliminate.

3. Ca să menţinem rinichii sănătoşi şi să nu facem pietre la rinichi
Un nivel redus de apă în corp face ca rinichii să „macine în gol”, întrucât ei au nevoie de acest element esenţial pentru a elimina compuşii toxici din organism. Consecinţa este eliminarea unei cantităţi mai mici de urină, care este însă foarte concentrată, închisă la culoare şi conţine mai ales reziduuri. În general apa ajută la diluarea sărurilor și mineralelor din urină, care pot forma cristale solide cunoscute sub numele de pietre la rinichi. Acestea nu se pot forma în urină diluată.

4. Ca să absorbim eficient nutrienţii din hrană, dar şi să slăbim şi să ne menţinem
Apa este principalul solvent al alimentelor, vitaminelor. Organismul o folosește pentru disoluția hranei în mici particule dar și pentru metabolizarea și asimilarea ei.

În curele de slăbire este indicat să bem multă apă, atât pentru a prelungi senzaţia de saţietate, cât şi pentru a ne ajuta digestia. Mai mult, deshidratarea ne face să mâncăm deobicei mai mult, deoarece corpul uman confundă foarte des senzaţia de sete cu cea de foame, de cele mai multe ori în favoarea ultimei!

Vi se întâmplă vreodată să aveţi o senzaţie ciudată de genul… aş mânca ceva … dar nu ştiu ce? Dacă da, amintiţi-vă în acel moment să faceţi testul paharului cu apă! Mai exact beţi un pahar mare de apă şi aşteptaţi 5 minute. Dacă senzaţia trece, înseamnă că era de fapt sete.

5. Ca să avem flexibilitate şi să facem performanţă
Apa este principalul lubrifiant al articulaţiilor. În plus, este o parte importantă de la nivelul discului intervertebral, cea care ajută la amortizarea şocurilor în timpul mersului.

6. Ca să avem o digestie şi un tranzit intestinal normale
Apa cotribuie la o digestie încondiţii optime şi este un bun laxativ. Dacă nu bei suficientă apă, organismul o absoarbe pe cea disponibilă şi lasă colonul uscat. Din acest motiv, persoanele care nu beau suficiente lichide suferă în general de constipaţie.

7. Ca să facem faţă schimărilor de temperatură şi pentru un sistem imuntar sănătos
Apa este esenţială în procesul de termoreglare al organismului, care te face să transpiri când e prea cald şi-ţi conservă căldura când e prea frig.

Conform studiilor, cei ce beau multă apă se îmbolnăvesc mai rar, pentru că sistemul imunitar este suficient de puternic să lupte împotriva răcelilor, alergiilor şi bolilor mai grave, precum cancerul şi bolile de inimă.

8. Ca să avem mereu o dispoziţie bună şi un somn bun
Apa reduce stresul, anxietatea şi depresia, aşa cum reduce oboseala şi poate să restaureze ritmul normal al somnului.