Goji protejează ochii de îmbătrânire și boli degenerative 

Goji (Lycium barbarum) este numele unor fructe care cresc în regiunile sud-estice ale Asiei și Europei.

În China există cele mai multe plantații de goji. Astăzi, acest fruct se cultivă inclusiv la noi în țară.

Ce beneficii au fructele goji

Utilizarea fructelor goji în bucătăria și medicina tradițională din China și Asia este milenară. Acestea sunt folosite în mâncăruri, salate, supe, ceaiuri și alte preparate tonice.

Sunt renumite pentru efectele lor întineritoare. Conțin cantități mari de vitamina C, vitamina A, vitamina B2, calciu, potasiu, fier, zinc, seleniu, magneziu și cupru.

Au proteine, fibre, grăsimi și carbohidrați. Este important conținutul de antioxidanți și fitonutrienți (beta-caroten, zeaxantină, polizaharide).

Consumul de goji este asociat cu creșterea imunității, protejarea ficatului, îmbunătățirea circulației și a vederii, încetinirea proceselor de îmbătrânire a corpului. Polizaharidele pe care le conțin susțin sănătatea colonului.

Goji sunt benefice în tulburările neurologice și sindromul metabolic. Scad glucoza, colesterolul și trigliceridele din sânge. Cresc sensibilitatea la insulină.

Protejează celulele de cancer. Încetinesc creșterea tumorilor. Sporesc performanța atletică. Îmbunătățesc calitatea somnului și starea generală de sănătate.

Goji conține antioxidanți care protejează vederea

Goji este recomandat în prevenirea sau încetinirea progresiei bolilor oculare degenerative, precum degerescența maculară și glaucomul. Motivul? Fructele acestui arbus conțin ceste beta-caroten și zeaxantină..

Chiar și în cantități mici, fructele de goji protejează vederea. Un studiu publicat în decembrie 2021 în jurnalul „Nutrients” a arătat că goji reduce riscul de degerescență maculară.

Cresc nivelul de luteină și zeaxantină 

Cercetătorii de la Universitatea din California au realizat un studiu pe 13 persoane sănătoase cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani.

Participanții au trebuit să consume un pumn (29 g) de goji pe zi, 5 ori pe săptămână, timp de 3 luni.

Rezultatele au arătat că includerea acestor fructe în alimentația săptămânală a crescut protecția oculară. Mai precis, goji a mărit densitatea pigmenților cu rol protector din ochi. Este vorba de luteină și zeaxantină.

14% dintre participanți au consumat suplimente pentru ochi dar acestea nu au produs niciun efect.

Luteina atenuează îmbătrânirea ochilor și deteriorarea vederii

Dr. Xiang Li – autorul principal al studiului – a explicat că acești pigmenți filtrează lumina albastră dăunătoare și oferă protecție antioxidantă.

Luteina este supra-numită „vitamina ochiului”. Ea protejează împotriva îmbătrânirii ochiului și încetinește dezvoltarea cataractei și preîntâmpină apariția degenerescenței maculare asociate cu vârsta. Funcționează ca o „cremă solară” pentru ochi.

Ochii au nevoie de luteină și zeaxantină pentru a funcționa optima. Acești doi carotenoizi sunt prezenți în cantități mari în structura ochilor. Culoarea gălbuie a maculei se datorează lor.

Aportul insuficient de acești pigmenți crește riscul de leziuni oculare în timp. Dozele recomandate adulților sunt: 10 mg de luteină și 2 mg de zeaxantină pe zi.

Luteina și zeaxantina ajută la reciclarea glutationului – cel mai important antioxidant din corp. Protejează ADN-ul, grăsimile și proteinele din corp de stresul oxidativ.

Goji combat degenerescența maculară și glaucomul

Efectul luteinei și zeaxantinei asupra ochilor este asemănător, însă mai puternic atunci când le adminstrăm simultan. Alte surse bune de luteină și zeaxantină sunt gălbenușul și verdețurile.

Degerescența maculară afectează 170 de milioane de oameni din întreaga lume, în special persoanele din categoria de vârstă de 50-60 de ani. Este boala răspunzătoare de cele mai multe cazuri de pierdere a vederii la persoanele vârstnice. Ea afectează vederea centrală și reduce capacitatea de a citi și de a recunoaște oamenilor.

Un alt studiu a dovedit că fructele de goji poate preveni inclusiv bolile care provoacă orbire totală, precum glaucom. Goji protejează retina de celulele ganglionare implicate în patogeneza glaucomului.

Alte suplimente și vitamine care protejează vederea sunt: vitamina E (tocoferoli), Omega-3 și uleiul de pește.

Precauții și contraindicații

Persoanele care iau medicamente ce subțiază sângele trebuie să consume goji cu moderație. Aceste fructe pot interacționa și cu mediamentele pentru diabet sau hipertensiune arterială.

Sursa